Home » Cultură » Observatorul Astronomic, locul de unde poţi observa cerul în toată frumuseţea lui, s-a redeschis – FOTO

Observatorul Astronomic, locul de unde poţi observa cerul în toată frumuseţea lui, s-a redeschis – FOTO

Publicat: 29.11.2016
În sectorul 1 al Capitalei, pe bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 21, este clădirea amiralului Vasile Urseanu. Ridicată în primul deceniu al secolului trecut, ea arată ca o corabie ancorată chiar în centrul forfotei bucureştene. Astăzi,Observatorul s-a redeschis publicului.

Ghida avea rochie cu stele imprimate. Cumpărată din comerţ, rochia era prezentabilă, dar greşită. Astronomul de serviciu îşi contesta propria alegere. Constelaţiile nu erau aşezate corect. Vizita a continuat în interiorul cupolei gonflabile a Planetariului. De acolo se vede cerul cu corpurile cereşti, constelaţiile şi galaxiile apropiate de Calea Lactee.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

În Planetarium, un alt ghid de la Observator, cu telecomanda pregătită, arată cât de spectaculos sunt planetele Saturn şi Jupiter. Sunt imaginile cele mai recente ale planetelor. ”Venus nu-i la fel de impresionantă”, a povestit ghidul. Vizitatorii pot vedea Andromeda, galaxia cea mai apropiată de Calea Lactee. Deşi desenele de pe cupola planetariului transformă digital constelaţiile în semnele zodiacului, spre deliciul publicului, astronomii de la Observatorul Astronomic povestesc că astrologia nu este verosimilă.

În sfârşit, sus de tot, în cupola clădirii din Lascăr Catargiu, nr. 21, se află un telescop computerizat cu luneta Amiralului Vasile Urseanu. Doar ocheanul amiralului, astăzi computerizat, este în bolta clădirii. Astronomul Adrian Sonka a povestit pentru MEDIAFAX ce pot să vadă vizitatorii la Observatorul Astronomic: Luna, care se vede foarte bine printr-un telescop cu diametrul de 40 de cm. Sau prin luneta solară de mari dimensiuni pot vedea erupţii şi pete solare, plus alte fenomene care se întâmplă pe Soare. Oamenii pot pune telefonul în locul ochiului pe aparat şi pot surprinde ce se vede prin telescop. „Pleci de aici cu o fotografie făcută de tine, cu telefonul tău, prin telescopul nostru, dar cu Luna. În loc de magazin de suveniruri, poţi să-ţi iei suvenir Luna.”, a declarat astronomul (foto).

Astronomul Adrian Sonka

Necunoscătorii trebuie să vină seara, când este mai senin, afirmă Adrian Sonka. Iarna mai devreme. Senin înseamnă: ziua când te uiţi pe cer să vezi albastru, iar seara să vezi negru şi cu punctuleţe albe, care sunt stelele. În cazul în care se vede gri, aceia sunt nori. Atunci când este noapte, norii sunt iluminaţi de lumina oraşului. Devin luminoşi.

Chiar dacă sunt nori, oamenii se pot adăposti în cupola planetariumului să vadă cum arată cerul. „Mai mult, dacă nu le place planeta aceasta, pentru că nu este aşa extraordinară, putem avea perspectiva de pe altă planetă prin soft-ul cu care se arată cerul în planetarium. Avem un soft care ne poate duce pe orice planetă. Putem vedea cerul de acolo. Dacă te-ai plictisit să vezi constelaţiile de pe Pământ, poţi să le vezi de pe Pluto.”, a declarat astronomul Adrian Sonka, coordonator al Observatorului Astronomic, care a contribuit cu 14.000 de observaţii de stele variabile şi cu sute de imagini planetare în ştiinţa astronomiei.

”Mi-am construit casa în formă de iaht, având o cupolă de observator”

Observatorul Astronomic din Bucureşti s-a redeschis marţi, în prezenţa primarului Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea. Consolidarea a costat 2,6 milioane de euro, 85% fonduri europene nerambusabile.

De marţi, 29 noiembrie, în fiecare seară cu cer senin, Observatorul este deschis publicului. Acesta poate vedea Luna, planetele şi alte obiecte cereşti, stele duble, roiuri stelare, şi chiar galaxii.

„Mi-am construit casa în formă de iaht, având o cupolă de observator, ca în acelaşi timp când fac observaţii cu luneta, să am senzaţia că plutesc şi pe mare”, spunea amiralul Vasile Urseanu, cel care a dat numele instituţíei de astăzi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase