Home » Cultura » Porta Alchemica, uşa în spatele căreia se află secretul alchimiei şi al transformării metalului în aur

Porta Alchemica, uşa în spatele căreia se află secretul alchimiei şi al transformării metalului în aur

Autor: Oana Bujor 12.26.2016
Deşi această uşă a fost faimoasă pentru italienii din Roma, este abia observată de turişti.

În districtul central al Piazza Vittorio, în interiorul parcului, se află rămăşiţele unei case romane vechi în interiorul căreia se află secretele alchimiei din anul 1.600.

Poarta de intrare este plină de simboluri şi inscripţii aceasta a fost construită în 1.600 de câtre machizul roman, Massimiliano Palombara, membru al grupului de oameni numiţi ,,Alchimiştii lui Palazzo Riario,” care s-a format în jurul curţii reginei Cristina a Suediei. Cristina a susţinut alchimia şi ştiinţa, iar gânditorii şi iluminaţii precum Descartes şi Athanasius Kircher se aflau deseori în curtea italiană pentru a se întâlni cu alţi pasionaţi de alchimie, precum Massimiliano Palombara.

Uşa este singura rămasă dintre cele cinci care duceau către vila marchizului Palimbara. Conform legendei, marchizul s-a întâlnit cu un alchimist la un dineu, atunci acesta i-a spus că poate folosi anumite ierburi pentru a transforma metalul în aur. În acea dimineaţă alchimistul dispăruse, dar lăsase în urma sa câteva bucăţele de aur, dovezi ale succesului său alături de o hârtie pe care era trecută reţeta pentru transformara metalului în aur. 

Deoarece marchizul nu a reuşit să o citească, a sculptat-o pe uşă în speranţa că cineva ar putea să o înţeleagă. În jurul uşii au luat naştere diferite credinţe oculte, iar simbolul misterios de deasuprea intrării a alimentat aceste credinţe.

Sursa: Atlas Obscura

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: