Home » Cultură » Unul dintre cele mai cunoscute colinde din lume, ”Jingle Bell”, nu a fost scris pentru Crăciun. Partea ascunsă a versurilor pe care le cântă toţi copiii, inclusiv români

Unul dintre cele mai cunoscute colinde din lume, ”Jingle Bell”, nu a fost scris pentru Crăciun. Partea ascunsă a versurilor pe care le cântă toţi copiii, inclusiv români

Publicat: 24.12.2016
,,Jingle Bells'' este unul dintre cele mai cunoscute colinde din lume şi este tradus în nenumărate limbi, inclusiv în română. Iată opt lucruri interesante şi mai puţin cunoscute despre colindul cunoscut de toată lumea.

1.Unchiul lui J.P. Morgan a scris ,,Jingle Bells”

Născut în 1822, compozitorul James Lord Pierpont a compus muzica şi a scris versurile pentru versiunea de bază a colindului. Sora sa mai mare, Juliet, s-a căsătorit cu milionarul Junius Spencer Morgan, iar fiul lor cel mare John Pierpont Morgan şi-a urmat tatăl în afacerile bancare, devind unul dintre cei mai puternici bancheri din Epoca de Aur. 

2. Pierpont nu era un familist convins

Compozitorul colindului Jingle Bells era fiul lui John Pierpont. De la o vârstă fragedă, James Lord Perpont a căutat aventuri departe de familia sa din Boston. La vârsta de 14 ani acesta a fugit şi a părăsit şcoala alăturându-se echipajului unei nave care vâna balene, la bordul căreia a petrecut 10 ani.  În timpul Goanei după Aur din California, din 1849, Pierpont şi-a părăsit soţia şi copiii pentru a căuta comori în Vest. Ajuns acasă câţiva ani mai târziu, mult mai sărac decât era înainte, Pierpont şi-a părăsit familia din nou în 1853 pentru a deveni organist la o biserică unitariană din Savannah, Georgia, în care pastor era fratele său. La câteva luni de la moartea primei sale soţii, din 1856, compozitorul s-a căsătorit cu fata primarului din Savannah şi şi-a lăsat copiii în grija bunicilor lor. 

3. Compozitorul colindului era rebel în multe moduri 

În timp ce tatăl şi fratele său au fost  susţinători ai abolirii sclavismului, Pierpont a devenit un susţinător al Confederaţiei. Atunci când fratele său a fost forţat să-şi închidă biserica şi să se întoarcă în nord din cauza predicilor sale privind abolirea sclaviei, Pierpont a rămas în Savannah. 

Când a izbucnit războiul, acesta s-a înrolat în prima Cavalerie din Georgia, devenind funcţionar. Între timp, tatăl său a devenit capelan în a 22 infanterie din Massachusetts. În timpul Războiului Civil, Pierpont a scris mai multe imnuri inclusiv ,,Strike for the South” sau ,,We Conquer, or Die!” Compozitorul rămâne în Georgia după război şi şi-a trăit ultimii ani în Florida înainte de a muri în 1893. 

4. ,,JIngle Bells” nu a fost numele original al cântecului

Sursa: Public Domain

Când a fost lansat prima dată colindul de către o casă de producţie din Boston în 1857, atunci melodia avea titlul ,,One Horse Open Sleigh”. Doi ani mai târziu, numele a fost schimbat în ,,Jingle Bells”.

5. Locul unde cântecul a luat naştere creează în continuare dispute

Sursa: Public Domain

În suburbiile din Medford au apărut zvonuri conform cărora faimosul colind ar fi apărut în timp ce Pierpont bea în taverna Simpson în 1850, la un an după ce tatăl său a preluat o biserică uniariană. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Boston, în momentul aparţiei zvonurilor,  Pierpont se afla încă în California căutând aur. Pierpont  a scris cântecul în vara lui 1857, în timp ce se afla în Boston. 

6. ,,Jingle Bells” nu a fost scris pentru a fi un colind de Crăciun

Unii istorici susţin că melodia era cântată în timpul slujbei de Ziua Recunoştinţei. Versurile mai puţin cunoscute ale melodiei se referă la ,,agăţatul” fetelor. 

7. Colindul a fost prima melodie redată în spaţiu

Cu 9 zile înainte de Crăciunul din 1965, doi astronauţi de la bordul Gemini 6 au transmis către Turnul de Control ,,Avem un obiect care pare a un satelit care merge din nord spre sud  într-o orbită polară.” Raportul a fost întrerupt de sunetul ,,Jingle Bells”. 

Sursa: History

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase