Home » Cultură » Descoperire extrem de importantă la Galaţi: monede de pe vremea Împăratului Traian şi un punct de observaţie

Descoperire extrem de importantă la Galaţi: monede de pe vremea Împăratului Traian şi un punct de observaţie

Publicat: 17.06.2017
O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea” din Galaţi a descoperit câteva ziduri ale unui punct de observaţie roman. În vecinătate, au mai fost scoase din pământ fragmente dintr-un castru roman şi monede de pe timpul împăratului Traian, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Descoperirile au fost făcute în urma unei cercetări arheologice realizată în perioada mai – iunie, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, informează Mediafax.
 
”Am terminat prima fază a săpăturilor arheologice. Echipa de arheologi a realizat o cercetare, în urma căreia au fost descoperite zidurile din zona centrală a castellumului roman, turn folosit pentru observarea navigaţiei pe Dunăre şi Siret. Au fost descoperite ziduri de incintă ale castrului roman, locuinţe romane, drumuri pavate, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic, care va fi conservat, restaurat şi valorificat în muzeul de sit care se va realiza chiar acolo. Interesant, una din monezile descoperite este una din bronz din timpul Împăratului Traian. După ce va finanţat proiectul, în etapa următoare vor fi făcute şi alte săpături. În primă fază noi am avut de făcut cercetare arheologică pe o suprafaţă de 700 metri pătraţi. Ultima săpătură la Castrul Roman Tirighina a fost făcută în anul1995”, a declarat presei Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Paul Păltânea din Galaţi.
 
 
Complexul de fortificaţii romane de la Barboşi este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina.
 
În zonă nu au mai fost făcute săpături de 22 de ani.
 
Anul trecut, Primăria Municipiului Galaţi a hotărât să reînceapă săpăturile de la Barboşi. Scopul principal al autorităţilor este de a introduce complexul arheologic în circuitul turistic.
 
”Primăria Municipiului Galaţi a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific a celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellum roman de la Tirighina Barboşi. Obiectivul cercetării arheologice de acum este acela de a evidenţia patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul şi fortificaţia de tip Castellum de la Tirighina-Barboşi, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanţare europeană”, anunţa Biroul de Presă al Municipiului Galaţi.
 
Cercetarea arheologică a costat 305.830 de lei şi a fost plătită de Primărie în baza unui parteneriat cu Muzeul de Istorie din oraş.
 
Având aceste descoperiri, municipalitatea gălăţeană va depune un proiect de finanţare pe fonduri europene pentru amenajarea unui complex turistic.
 
În trecut, un proiect asemănător care a fost respins fusese evaluat la 4,5 milioane de euro.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase