Home » Cultură » 60 de ani de la premiul Palme d’Or primit de Ion Popescu-Gopo sărbătoriţi prin intermediul proiectului „Gopo Re: Animation Night”,

60 de ani de la premiul Palme d’Or primit de Ion Popescu-Gopo sărbătoriţi prin intermediul proiectului „Gopo Re: Animation Night”,

60 de ani de la premiul Palme d’Or primit de Ion Popescu-Gopo sărbătoriţi prin intermediul proiectului „Gopo Re: Animation Night”,
Publicat: 28.09.2017
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo (1923-1989) a primit prestigiosul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru animaţia "Scurtă istorie".

Cu prilejul acestei aniversări se va derula un proiect special – „Gopo Re: Animation Night”, care va fi implementat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est” (29 septembrie-8 octombrie), informează Mediafax.

Publicul celei de-a douăsprezecea ediţii a „Anim’est”, singurul festival din România dedicat exclusiv filmului de animaţie, va fi invitat să celebreze opera lui Gopo într-o manieră actuală, folosind tehnologii şi forme de expresie noi. Proiectul va fi alcătuit din două părţi: un program de scurtmetraje de animaţie premiate cu prestigioasa distincţie la Cannes, şi un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecţii complexe pe suprafeţe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live.



Programul de scurtmetraje va putea fi vizionat sâmbătă, 7 octombrie, la Cinemateca Eforie, de la ora 16.30. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent – animaţii care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, şi care o plasează în contextul evoluţiei curentelor, stilurilor şi tehnicilor în animaţia mondială. Din program fac parte, alături de „Scurtă istorie”, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecţie de titluri, de la „Blinkity Blank”, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animaţie care a primit prestigiosul premiu la Cannes, în 1955, „Balablok”, în regia lui Břetislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau „La Traversée de l’Atlantique à la rame”, în regia lui Jean- François Laguionie, al cărui lungmetraj „Louise en hiver” este înscris în competiţia „Anim’est” de anul acesta, până la ultimul câştigător al premiului, „Waves ’98 „, regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiţiei de lungmetraj internaţional şi al competiţiei româneşti.



Evenimentul ce îmbină muzica live şi video mappingul va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 22.00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni un fel de maestru de ceremonii dar şi protagonistul unui show vizual şi muzical în spaţiul de la Expirat special amenajat, care va include o scenografie minimală – sfere care se transformă în planete sau cuburi care îşi schimbă forma şi funcţia narativă – folosită ca suport pentru proiecţiile care vor transforma spaţiul în lumile create de Gopo. Artiştii responsabili de acest show vor fi Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstraţie de live drawing, şi Alexandru Petroşanu şi Matei Derşidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orăşanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă/ synthuri), Radu Pop (tobe/ percuţie) şi Vlad Ilicevici (chitară, bass).



Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est” va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 şi Carol 53.



Filmul „Scurtă istorie” este disponibil aici.



Programul complet al Festivalului „Anim’est” este aici.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase