Home » Cultură » Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a criticat în termeni duri învăţământul superior: ”Sunt universităţi de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist”

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a criticat în termeni duri învăţământul superior: ”Sunt universităţi de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist”

Publicat: 04.10.2017
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a criticat în termeni duri învăţământul superior: ”Sunt universităţi de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist”
Ioan Aurel Pop a declarat, luni, în discursul ţinut la deschiderea anului universitar al UBB, că sunt aproape mai multe universităţi decât licee, unele păstrate în virtutea unui spirit colectivist şi păgubos.

„Se pare că din epoca interbelică încoace, de pe când ne sicronizaserăm în oarecare măsură cu Europa în chestiunea studiilor universitare, nu am mai putut, nu am mai vrut sau nu ne-am mai priceput să ţinem ritmul cel bun şi ştacheta foarte sus. Azi avem aproape mai multe universităţi decât licee, între care mă refer la cele din urmă, ca să sporim confuzia şi mai mult, unele sunt colegii şi altele colegii naţionale. Cum să traduci > unui străin care te întreabă ce specialitate universitară e acolo, când acestea la noi sunt licee. Avem universităţi de stat în care aproape jumătate din buget provine din fonduri private şi universităţi particulare sprijinite de stat. Şi sunt universităţi, îmi cer scuze pentru cuvânt, de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare tovărăşească, desuet şi păgubos”, a spus Pop.

Acesta s-a întrebat ce fel de ţară a UE este aceea în care se creează un minister al Cercetării în care nu este cuprins învăţământul superior, precizând că cercetarea performantă se face în universităţi.

Rectorul UBB s-a referit în discursul său şi la probleme cauzate de lipsa finanţării de către Guvern a salariilor majorate din învăţământul superior.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase