Home » Cultură » Săptămâna viitoare, oina va fi subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)

Săptămâna viitoare, oina va fi subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)

Săptămâna viitoare, oina va fi subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)
Publicat: 08.10.2017
Vernisajul expoziţiei de fotografie analogică "Oina" va avea loc miercuri, ora 18.00, la Sala Acvariu a MNŢR.

Proiectul „Oina”, realizat de Bogdan Boghiţoi şi Sorin Vidis, investighează unde şi cum anume mai subzistă astăzi practicarea acestui sport.

După 1989, pentru majoritatea românilor, oina a ajuns să fie un simplu nume ori o simpla descriere stereotipă şi neinformativă, precum „sportul naţional”, uitată undeva în dicţionarul mental al fiecăruia, scrie Mediafax.

Totuşi, oina reprezintă o tradiţie şi, în ultimă instanţă, un bun cultural, întâi al României rurale, iar începând cu sfârşitul secolului XIX, când s-a încercat aducerea sa în circuitul obişnuit al celorlalte sporturi, al lumii urbane.

De la simplul joc între cetele de copii, până la punctarea unor momente rituale importante, oina era ferm întreţesută în trama culturala românească.

Cei doi fotografi s-au întrebat cât anume din ceea ce, neîndoios, era un fenomen viguros mai rezistă în România de astăzi, afectată de migraţie şi de depopularea satelor, ce goleşte uliţele de copii, de destructurarea modurilor tradiţionale de agregare socială şi de nivelarea culturala a unei lumi unde televiziunea, Internetul şi banii nu au mai lăsat niciun colţ neatins.

„Am găsit înainte de toate o lume de pasionaţi, care joacă oina cu acea plăcere care constituie spiritul sportiv autentic. E un spirit nefalsificat de interesele materiale disproporţionate care fac, de exemplu, fotbalul sau alte sporturi „mari” adesea mai puţin simpatice. Am găsit o Federaţie de Oină care, dincolo de menţinerea unui calendar competiţional, încearcă o înscriere a oinei în practicile de consum sportiv de acum. Am găsit un număr de localităţi unde oina este încă un fenomen viu şi chiar o pasiune locală aprinsă. Am găsit un număr de profesori de educaţie fizică încercând să menţină oina vie în pofida lipsei de mijloace. Am găsit copii cu un entuziasm debordant pentru oina, iar lista ar putea continua. Toate acestea conturează o lume, un mic univers cultural, pe care am încercat să-l surprindem cu mijloacele vizuale ale fotoreportajului.” – autorii

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu până pe 25 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 18.00.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase