Home » Cultură » Ce evenimente vor fi dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României la reprezentanţele ICR din străinătate

Ce evenimente vor fi dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României la reprezentanţele ICR din străinătate

Ce evenimente vor fi dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României la reprezentanţele ICR din străinătate
Publicat: 28.11.2017
Reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de manifestări culturale, concerte şi expoziţii cu prilejul sărbătorii Zilei Naţionale a României.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat evenimentul „Muzică şi joc românesc la Beijing”, în perioada 24-28 noiembrie, care a cuprins expoziţia de obiecte tradiţionale româneşti, concertul formaţiei Aud Band, dansuri populare româneşti şi un recital de poezie, scrie Mediafax.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin şi Ambasada României în Republica Federală Germană vor realiza un dublu eveniment de anvergură – omagierea a 100 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului Dinu Lipatti şi organizarea Zilei Naţionale a României la Berlin. Astfel, în data de 7 decembrie va avea loc un concert de muzică clasică şi va fi prezentată în sala de concert o expoziţie dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul „George Enescu” din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, va organiza un concert de muzică de cameră susţinut de cvartetul condus de violonista Irina Simon-Renes, dedicat compozitorului român George Enescu, la Biserica De Nieuwe Badkapel din Scheveningen, în data de 30 noiembrie. De asemenea, în data de 28 noiembrie va avea loc concertul „Divine: Omagiu Maria Tănase”, susţinut de solista Oana Cătălina Chiţu şi ansamblul ei, la Abaţia Neumünster Luxemburg.

În data de 29 noiembrie, Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin vor celebra Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de Ansamblul folcloric „Cununiţa” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Sântana – Arad, urmat de o recepţie. În data de 4 decembrie, va avea loc un concert organizat în colaborare cu Ambasada României, susţinut de Trupa Nightlosers la Hotelul Marriott din Budapesta. Trupa Nightlosers va interpreta o selecţie de piese de pe ultimele albume lansate.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”, va organiza un concert simfonic dedicat Zilei Naţionale a României, în data de 28 noiembrie la sediul filarmonicii. Concertul va fi susţinut de violonistul român Francesco Ionaşcu şi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici”, sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Consulatul General al României la Istanbul organizează un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, în data de 5 decembrie, în Sala de concerte Cemal Reşit Rey. În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton” şi la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniţă Parascheva, vor avea loc două concerte susţinute de Grupul „Vlahos” în cadrul proiectului „Colinde bizantine la Istanbul”, organizat în colaborare cu Comunitatea Ortodoxă şi cu Catedrala Franciscană „Sf. Anton” din Istanbul. În data de 28 noiembrie va avea loc expoziţia de artă tradiţională românească, realizată în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul şi Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, un concert de gală dedicat Zilei Naţionale a României, în interpretarea unui cvartet format din patru artişti români prestigioşi, rezidenţi în Portugalia: Constantin Sandu (pian); Radu Ungureanu (vioară); Ceciliu Ovidiu Isfan (violă); Laurenţiu Ivan-Coca (vioară). Concertul va avea loc în data de 29 noiembrie în Salonul Nobil al Academiei de Ştiinţe şi va fi urmat de o recepţie oferită de Ambasada României în Lisabona pentru corpul diplomatic şi invitaţii prezenţi la eveniment.

Institutul Cultural Român de la Londra va organiza Concertul extraordinar „Lipatti 100” pentru a marca Centenarul Lipatti, Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Royal Philharmonic Orchestra, va avea loc în data de 28 noiembrie la Cadogan Hall. Concertul va fi susţinut de solista Alexandra Dăriescu şi Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Un alt eveniment organizat cu ocazia celebrării Zilei Naţionale va fi concertul de muzică clasică (canto) din cadrul seriei „Concertelor Enescu”, susţinut de soprana Andreea Soare, tenorul Florin Guzgă şi de pianistul Philip Richardson în data de 7 decembrie la sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, îşi propune sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid printr-un eveniment de diplomaţie culturală care să cuprindă un concert susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Mara Dobresco în auditoriul Muzeului Lazaro Galdiano din Madrid (30 noiembrie),urmat de o recepţie şi un masterclass susţinut de Andrei Kivu în data de 1 decembrie la Conservatorul din Madrid (El Real Conservatorio Superior de Música de Madrid). În perioada 1-11 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid va organiza o expoziţie de măşti tradiţionale româneşti în sala Mănăstirii Franciscane de Călugări „San José” din Brihuega, în cadrul expoziţiei „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale” a fotografului Florin Andreescu şi un spectacol lectură în limba spaniolă, în interpretarea actorului spaniol Ramiro Melgar, după o poveste românească. Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Primăria oraşului Gernika-Lumo şi Asociaţia culturală „1 Decembrie”, organizează expoziţiea „Bucureştiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, în perioada 27 noiembrie – 11 decembrie, în oraşul cu valoare simbolică Gernika (Guernica).

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Ambasada României în SUA, organizează un recital susţinut de soprana Andreea Soare, solistă a Operei Naţionale din Paris, acompaniată la pian de Yoan Hereau la Weill Recital Hall – Carnegie Hall, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, organizează cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii filmului românesc la Paris, între 5 şi 12 decembrie, ediţie care va avea loc în premieră la Cinéma Le Lincoln, în apropierea Champs-Elysées. Săptămâna filmului românesc de la Paris va prezenta publicului francez ultimele noutăţi cinematografice româneşti, fiind vorba de filme produse în 2016-2017, implicând 16 proiecţii pe parcursul a opt zile. Vor fi susţinute inclusiv dezbateri cu regizorii sau membrii echipei de filmare sau actori, precum şi cu invitaţii. Invitatul de onoare al Săptămânii de film va fi scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu, iar dezbaterile vor fi moderate de producătorul de film Dan Burlac.

Institutul Cultural Român de la Praga va marca Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei” , în data de 4 decembrie, pe scena amplasată în aer liber în centrul capitalei cehe cu ocazia Târgului de Crăciun de la Praga. De asemenea, în ziua de 3 decembrie grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei” va susţine un concert de colinde de Crăciun din zona Bucovinei la Biserica Românească de la Praga, după slujba de duminică.

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Ambasada României în Republica Italiană, Ministerul Român al Apărării Naţionale şi Ministerul Italian al Apărării sprijină organizarea concertului susţinut de fanfara Muzica Reprezentativă a Armatei din România şi de fanfara „Legione Allievi Carabinieri di Roma”, la Auditorium Parco della Musica din Roma, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Stockholm va organiza un concert susţinut de Cvartetul Arkadia, care va avea loc în data de 28 noiembrie la Filarmonica Regală din Stockholm.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui la sediu, în perioada 27 noiembrie 2017 – 19 ianuarie 2018, expoziţia de pictură şi grafică „Magia penelului”, semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron (1934-2006). De asemenea, va organiza un eveniment muzical, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, în data de 27 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine organizarea unui recital de vioară şi pian cu o dublă semnificaţie: omagierea creaţiei pianistului, compozitorului şi pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naştere şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Recitalul va avea loc la Varşovia, în data de 2 decembrie la Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie).

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va organiza expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Veneţia (1 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018), cu scopul de a prezenta publicului larg italian implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, cu ajutorul documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă. De asemenea, va organiza în data de 1 decembrie concertul aniversar Lipatti 100, susţinut de violonista Mălina Ciobanu şi pianistul italian Matteo Andri, în colaborare cu Scuola Grande di San Marco din Veneţia şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena marchează Ziua Naţională a României printr-un concert de muzică clasică în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” alături de solista Alexandra Dariescu (dirijor Gabriel Bebeşelea). Evenimentul va avea loc în data de 30 noiembrie în Sala Mare a Musikverein Viena. În data de 1 decembrie va avea loc la Haus der Kultur din Anif, landul Salzburg concertul intitulat „Periplu muzical România-Salzburg”, susţinut de şase studenţi români ai Universităţii „Mozarteum” din Salzburg, realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Salzburg şi Ambasada României în Republica Austria. De asemenea, Ambasada României de la Sarajevo şi Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Naţională a României la Sarajevo printr-un concert al Corului Allegretto (Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti). Evenimentul are loc în data de 27 noiembrie în Sala Amfiteatru din complexul UNITIC din Sarajevo şi va cuprinde o recepţie oferită de Ambasada României de la Sarajevo.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Sucul de portocale ar putea deveni în curând un lux pentru constumatorii de rând
Sucul de portocale ar putea deveni în curând un lux pentru constumatorii de rând
În urma cu 62 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală
În urma cu 62 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
Emmanuel Macron a cerut rivalilor politici un pact împotriva extremei drepte
Emmanuel Macron a cerut rivalilor politici un pact împotriva extremei drepte
Motivul pentru care un star al muzicii sud-coreene va îmbrățișa 1.000 de fani
Motivul pentru care un star al muzicii sud-coreene va îmbrățișa 1.000 de fani
Schimbare majoră pe X, fostul Twitter, anunțată de Elon Musk
Schimbare majoră pe X, fostul Twitter, anunțată de Elon Musk
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
Cea mai puternică erupție solară din ultimii ani a afectat camera roverului Curiosity de pe Marte
Cea mai puternică erupție solară din ultimii ani a afectat camera roverului Curiosity de pe Marte
Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani
Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani
Niloofar Rahmani, prima femeie pilot a Forțelor Aeriene Afgane
Niloofar Rahmani, prima femeie pilot a Forțelor Aeriene Afgane
Wes Studi, singurul actor nativ american recompensat cu Oscar. „Aș vrea doar să spun că era și timpul”
Wes Studi, singurul actor nativ american recompensat cu Oscar. „Aș vrea doar să spun că era și timpul”
Panică pe Pământ după o înregistrare audio misterioasă cu Stația Spațială Internațională
Panică pe Pământ după o înregistrare audio misterioasă cu Stația Spațială Internațională
Un implant a reușit să declanșeze regenerarea naturală a oaselor, arată un studiu
Un implant a reușit să declanșeze regenerarea naturală a oaselor, arată un studiu
O nouă descoperire a Telescopului Webb sugerează că viața a apărut mai devreme decât se credea
O nouă descoperire a Telescopului Webb sugerează că viața a apărut mai devreme decât se credea
Test de cultură generală. Craniul cărui mare poet i-a fost furat din mormânt?
Test de cultură generală. Craniul cărui mare poet i-a fost furat din mormânt?
O nouă cercetare contestă posibilitatea ca Marte să ascundă un lac sub calota de gheață
O nouă cercetare contestă posibilitatea ca Marte să ascundă un lac sub calota de gheață
Cum au votat românii din diaspora la europarlamentare?
Cum au votat românii din diaspora la europarlamentare?
Un raport european arată că drogurile devin mai disponibile, mai diversificate și mai puternice
Un raport european arată că drogurile devin mai disponibile, mai diversificate și mai puternice