Home » Cultură » „Loveless”, „120 BPM”, „On Body and Soul” şi „Fixeur”, toate aflate în cursa pentru premiul Oscar, vor putea fi vizionate la Cinema Elvire Popesco

„Loveless”, „120 BPM”, „On Body and Soul” şi „Fixeur”, toate aflate în cursa pentru premiul Oscar, vor putea fi vizionate la Cinema Elvire Popesco

„Loveless”, „120 BPM”, „On Body and Soul” şi „Fixeur”, toate aflate în cursa pentru premiul Oscar, vor putea fi vizionate la Cinema Elvire Popesco
Publicat: 17.01.2018
Unele dintre cele mai apreciate pelicule ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, precum "Loveless", "120 BPM", "On Body and Soul" şi "Fixeur", pot fi vizionate în perioada 19 - 21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

La evenimentul intitulat Oscar Weekend, aflat, anul acesta, la cea de-a patra ediţie, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producţii cinematografice precum „120 BPM/bătăi pe minut”, de Robin Campillo (Franţa), recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Cannes 2017, „Loveless”, de Andrei Zvyagintsev (Rusia), premiat de juriu tot la Cannes, „On Body and Soul”, de Ildiko Enyedi (Ungaria), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2017, „Happy End”, de Michael Haneke (Austria), şi „Fixeur”, de Adrian Sitaru (România), scrie Mediafax.

Oscar Wekend are loc înaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediţie a premiilor Oscar, pe 23 ianuarie, potrivit organizatorilor.

Peliculele incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film străin pe 2018 sunt: „The Square”, de Ruben Ostlund (Suedia), „In the Fade”, de Fatih Akin (Franţa/ Germania), „Foxtrot”, de Samuel Maoz (Israel), „The insult”, de Ziad Doueiri (Liban), „Félicité”, de Alain Gomis (Senegal), „Loveless”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „The Wound”, de John Trengove (Africa de Sud), „A fantastic woman”, de Sebastián Lelio (Chile), „On Body and Soul”, de Ildikó Enyedi (Ungaria).

Propunerea României în această categorie a premiilor Oscar din 2018 a fost filmul „Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru.

Gala Academiei de film americane are loc pe 4 martie, la Los Angeles.

„Loveless” este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev – cunoscut şi pentru peliculele „Leviathan”, „Elena” – şi a fost distins la Cannes cu premiul juriului. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în destrămare. Borys şi Zhenya divorţează. Certându-se constant şi pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc separat de noile lor vieţi: Boris, cu prietena sa mai tânără şi însărcinată, iar Zhenya, cu amantul bogat, care-şi doreşte mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare.

Acţiunea filmului „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de francezul Robin Campillo, are loc în Franţa, la începtul anilor 1990. Pentru că SIDA face numeroase victime de mai bine de 10 ani, activiştii de la Act Up-Paris îşi intensifică acţiunile în lupta contra indiferenţei generale. Viaţa lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producţia franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie.

„Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a primit premiul pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi o menţiune specială a juriului la Les Arcs European Film Festival şi a fost prezentat în evenimente de profil internaţionale renumite ca cele de la Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden şi Torino. Filmul îl prezintă pe Radu, un tânăr jurnalist care doreşte să lucreze în presa internaţională. Repatrierea din Franţa a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-şi arăta abilităţile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La faţa locului, sarcina lui Radu se dovedeşte a fi mult mai complicată decât părea iniţial.

„On Body and Soul”, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, şi Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobişnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte.

Cu o acţiune care se desfăşoară pe fundalul crizei migraţiei în Europa, „Happy End” spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru şi realist al regizorului Michael Haneke. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinţi ale migraţiei din Europa. Numeroşi refugiaţi disperaţi, care trăiesc în tabere de corturi pe care autorităţile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenţionează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câştigat un premiu Oscar în 2013, cu filmul „Amour”, o poveste despre dragostea la finalul vieţii unui cuplu.

Programul Oscar Weekend 2018 este următorul: vineri – 17.30: „120 BPM/bătăi pe minut”, urmat de dezbatere pe tema educaţiei sexuale; sâmbătă – 14.30: „Fixeur”, 16.30: „Loveless”, 19.00: „120 BPM/bătăi pe minut”; duminică – 14.00: „On Body and Soul”, 16.30: „120 BPM/bătăi pe minut”, 19.30: „Happy End”.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films şi Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Independenţa Film, Bad Unicorn, Domestic Film.

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro şi la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Pentru proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, urmată de dezbatere pe tema educaţiei sexuale, accesul grupurilor de elevi de liceu care au peste 15 ani şi doresc să participe însoţiţi de profesor este gratuit, în limita locurilor disponibile şi se face pe bază de înscriere în prealabil la adresa: [email protected], până pe 17 ianuarie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase