„Coloanei Infinitului” emisiune filatelică cu ocazia Centenarului Marii Uniri

20 02. 2018, 15:30
Coliţa dantelată, cu valoarea nominală de 31 lei, este un supratipar al emisiunii Expoziţia Filatelică Internaţională „Philexfrance’82”, care îl ilustrează pe Constantin Brâncuşi în atelierul său din Paris, alături de o versiune a operei sale, „Coloana Infinitului”, informează Mediafax.
 
Constantin Brâncuşi a lăsat României o moştenire unică în lume – „Coloana recunoştinţei fără sfârşit”, cunoscută şi sub numele de „Coloana Infinitului”.
 
De-a lungul vieţii, Brâncuşi a experimentat diverse materiale pentru a definitiva forma şi dimensiunile acestei opere, care se numără printre sculpturile sale emblematice.
 
La iniţiativa Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, între anii 1937-1938, Brâncuşi a realizat „Coloana recunoştinţei fără sfârşit”, în memoria soldaţilor români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, în luptele de pe Valea Jiului.
 
Lucrarea, redenumită mai târziu „Coloana Infinitului”, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Sculptura are trei elemente esenţiale – baza îngropată, miezul sau pilonul central de rezistenţă şi coloana propriu-zisă.
 
Coloana este parte a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu, inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938. Ansamblul se întinde pe 1,5 km, pe o axă est-vest, şi este format din „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana Infinitului”, întâlnind în cale Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.