Home » Cultură » Premiile BAFTA 2018 – Lista câştigătorilor. Cine a fost marele premiat

Premiile BAFTA 2018 – Lista câştigătorilor. Cine a fost marele premiat

Premiile BAFTA 2018 – Lista câştigătorilor. Cine a fost marele premiat
Publicat: 19.02.2018
Filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonagh, a fost marele câştigător la gala premiilor industriei de film britanice (BAFTA), unde a fost recompensat cu cinci trofee, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun lungmetraj britanic, potrivit bbc.com.
Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, este o dramă acidă despre o mamă care închiriază trei panouri publicitare pentru a atrage atenţia publicului asupra lentorii cu care se desfăşoară ancheta privind asasinarea fiicei sale. Lungmetrajul, care fusese nominalizat la nouă premii BAFTA, a mai primit trofee pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun rol principal feminin – Frances McDormand – şi cel mai bun rol secundar masculin – Sam Rockwell.

„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” a primit anul acesta şi Globul de Aur pentru cel mai bun film-dramă şi este considerat favorit la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 4 martie. De asemenea, filmul a fost marele câştigător la gala premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild/ SAG), unde a obţinut trofeul pentru cea mai bună distribuţie.

Marele favorit al galei, cu 12 nominalizări, filmul „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a primit premiile BAFTA pentru cea mai bună regie, cea mai bună regie artistică şi cea mai bună muzică originală.
 
Drama „Darkest Hour”, de Joe Wright, nominalizată la nouă categorii de premii, a primit trofeele pentru cea mai bună coafură şi pentru cel mai bun actor în rol principal, Gary Oldman. Acesta a mai fost recompensat pentru acest rol cu un Glob de Aur şi un trofeu din partea Sindicatului actorilor americani.
 
Tot două premii BAFTA a primit lungmetrajul „Blade Runner 2049”, de Denis Villeneuve, pentru cea mai bună imagine şi cele mai bune efecte vizuale.
 
La gala de duminică seară au mai primit premii BAFTA peliculele „Call Me by Your Name”, de Luca Guadagnino (cel mai bun scenariu adaptat), „I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck (cel mai bun documentar), „Coco”, de Lee Unkrich (cea mai bună animaţie), „The Handmaiden” (cel mai bun film străin), „Phantom Thread” (cele mai bune costume), „Baby Driver” (cel mai bun montaj), „Dunkirk”, de Christopher Nolan (cel mai bun sunet), „Poles Apart” (cel mai bun scurtmetraj animat), „Cowboy Dave” (cel mai bun scurtmetraj), „I Am Not A Witch”, de Rungano Nyoni şi Emily Morgan (cel mai bun debut britanic – regizor, scenarist sau producător), în timp ce Allison Janney a primit trofeul pentru cel mai bun rol secundar feminin („I, Tonya”), iar actorul Daniel Kaluuya, starul filmului „Get Out”, de Jordan Peele, a primit EE Rising Star Award.
 
Ediţia de anul acesta a galei premiilor BAFTA a avut loc într-o atmosferă care rămâne marcată de dezvăluirile din ultimele luni despre abuzurile sexuale din industria de divertisment.
 
De asemenea, Academia de artă cinematografică şi televiziune britanică (BAFTA) a atras multe critici pentru că anul acesta nu a nominalizat pentru premiile sale decât bărbaţi şi filme realizate de aceştia, în cele mai râvnite categorii: „cea mai bună regie”, „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun lungmetraj britanic”.
 
Numeroase vedete care au participat la gală au purtat ţinute negre, la fel cum s-a întâmplat la ceremonia Globurilor de Aur de la Hollywood, în semn de solidaritate cu victimele hărţuirilor sexuale şi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de iniţiativele Time’s Up şi #MeToo, care militează împotriva hărţuirii sexuale.
 
Iniţiativa Time’s Up a fost lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep şi Jennifer Lawrence. Asociaţia îşi doreşte să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci şi pe cele din domenii mai puţin „glamour”, precum restaurante şi agricultură.
 
Peste 100 de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar compania de producţie pe care a cofondat-o a decis să-l demită.
 
În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Şi Eu”, n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.
 
Din acest motiv, într-o scrisoare, redactată de „un colectiv de lideri feminini din industria cinematografică din Marea Britanie” şi publicată duminică de site-ul american specializat Deadline, se cerea invitaţilor galei BAFTA să se mobilizeze „pentru a extinde incredibila mişcare (Time’s Up şi #MeToo, n.r.) de această parte a Atlanticului”.
 
De asemenea, duminică, a fost publicat în The Observer un manifest, semnat de peste 190 de femei din industria cinematografiei britanice, prin care se cerea să se pună capăt ignorării comportamentelor sexuale nepotrivite. Printre semnatare se numără Keira Knightley, Naomie Harris şi Jodie Whittaker.
 
„Într-un trecut recent, trăiam într-o lume în care hărţuirea sexuală era (…) un aspect inevitabil şi penibil al vieţii unei femei”, se arată în acest manifest. „Nu puteam vorbi despre acest lucru. Dar, în 2018, ne trezim într-o lume pregătită de schimbare”, potrivit aceluiaşi document.
 
Pe 2 februarie, Academia de film britanică a anunţat că l-a exclus pe Harvey Weinstein din rândul membrilor ei, încă din octombrie 2017, din cauza unui comportament „inacceptabil” al acestuia.
 
Cea de-a 71-a ediţie a galei premiilor decernate de Academia de artă cinematografică şi televiziune britanică a avut loc la Royal Albert Hall din Londra şi a fost prezentată de actriţa Joanna Lumley, recompensată cu două premii BAFTA.
 
Anul trecut, premiul BAFTA pentru cel mai bun film a fost câştigat de „La La Land”, de Damien Chazelle, în timp ce cel mai bun lungmetraj britanic a fost desemnat „I, Daniel Blake”, de Ken Loach.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase