Home » Cultură » Un tablou de Monet dispărut de decenii a fost descoperit la Luvru

Un tablou de Monet dispărut de decenii a fost descoperit la Luvru

Publicat: 01.03.2018
Un tablou de Monet dispărut de decenii a fost descoperit la Luvru
Un tablou de Claude Monet, care i-a aparţinut unui colecţionar japonez, considerat dispărut de mai multe decenii a fost descoperit la Muzeul Luvru din Paris în 2016 şi a fost restituit recent Muzeului naţional de artă occidentală din Tokyo, a anunţat, marţi, instituţia niponă, transmite AFP.

Tabloul, un studiu din 1916 pentru celebra serie a nimfelor (Les Nymphéas) a maestrului impresionist francez, a fost descoperit la Muzeul Luvru în 2016, fără ca acesta să fi fost expus în public, a precizat un purtător de cuvânt al instituţiei muzeale franceze, scrie Mediafax.

Tabloul de 4,2 x 2 metri, care reprezintă nişte nimfe plutind pe apă, este grav afectat, partea superioară fiind total distrusă, şi are nevoie de o restaurare atentă.

Pânza a aparţinut omului de afaceri japonez şi colecţionar de artă Kojiro Matsukata, care, graţie averii sale provenind din construcţia de vapoare, a strâns o vastă colecţie de lucrări occidentale, între anii 1916 şi 1927.

Potrivit muzeului nipon, tabloul a fost cumpărat în 1921, direct de la Claude Monet (1840-1926), din atelierul artistului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, colecţia sa a fost mutată la Paris, pentru a fi în siguranţă, apoi rechiziţionată la sfârşitul conflictului de guvernul francez, care a considerat-o bun aparţinând inamicului.

În 1959, guvernul francez a restituit o mare parte din cele 400 de lucrări de artă Japoniei.

Muzeul din Tokyo crede că, având în vedere starea tabloului, distrus din cauza unor condiţii improprii de stocare, existenţa acestuia pur şi simplu nu a mai fost luată în considerare.

Tabloul ar putea fi expus în muzeu din iunie 2019.
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase