Home » Cultură » „Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie”, expoziţie în cadrul Muzeul Hărţilor din Bucureşti

„Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie”, expoziţie în cadrul Muzeul Hărţilor din Bucureşti

„Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie”, expoziţie în cadrul Muzeul Hărţilor din Bucureşti
Publicat: 02.04.2018
Expoziţia "Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie/ The Georgian Alphabet. Living Culture of Three Writing Systems" va fi vernisată la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti pe 4 aprilie, de la ora 18.00, şi poate fi vizitată până pe 22 aprilie.
Proiectul este realizat de Guvernul georgian în scopul promovării valorilor culturale naţionale şi a fost prezentat în oraşe precum Paris, Bruxelles, Varşovia, New York etc., potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de muzeu.
 
În anul 2016, alfabetul georgian a fost înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În prezent există trei sisteme de scriere care au apărut ca urmare a evoluţiei limbii scrise pe teritoriul Georgiei. Expoziţia prezintă aceste alfabete şi felul în care coexistă datorită funcţiilor lor culturale şi sociale diverse, care reflectă aspecte ale identităţii şi diversităţii culturale georgiene, informează Mediafax.
 
Din cel mai vechi alfabet, Mrgvlovani, au rezultat ulterior sistemele de scriere Nuskhuri şi Mkhedruli. Scrierea Mkhedruli (intitulată şi scriere „seculară” sau „militară”) este folosită în viaţa de zi cu zi, iar celelalte alfabete sunt întâlnite în documentele mai vechi, în special ale Bisericii Ortodoxe din Georgia, în texte religioase, psalmi şi imnuri, pe inscripţiile icoanelor şi frescelor. Dincolo de frumuseţe şi originalitate, utilizarea a acestor alfabete de către comunităţile locale le oferă acestora un sentiment de continuitate.
 
Expoziţia este deschisă în perioada 5 – 22 aprilie, iar vizitarea este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenţi şi elevi, 4 lei – pensionari.
 
La vernisaj, accesul este gratuit. La finalul evenimentului de deschidere, oaspeţii vor fi invitaţi la un pahar de vin georgian.
 
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturală cu acest specific din România şi printre puţinele din lume. Muzeul deţine o colecţie de peste 800 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile româneşti dar şi ţările Europei şi alte continente. MNHCV îşi propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecţie al artelor şi un centru pentru studierea şi reconsiderarea istoriei şi a geografiilor lumii, atât de către specialişti cât şi de către publicul general.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase