Home » Cultură » GENIUL3: Mary Shelley, creatoarea monstrului lui Frankenstein, este protagonista sezonului trei

GENIUL3: Mary Shelley, creatoarea monstrului lui Frankenstein, este protagonista sezonului trei

GENIUL3: Mary Shelley, creatoarea monstrului lui Frankenstein, este protagonista sezonului trei
Publicat: 23.04.2018
În preajma premierei sezonului al doilea din GENIUL, de luni, 23 aprilie, care îl va avea ca protagonist pe Picasso, interpretat de Antonio Banderas, National Geographic anunţă că cel de-al treilea sezon al popularului serial antologic va da viaţă creatoarei de mituri şi impresionantei figuri literare Mary Shelley.
Produs de Fox 21 Television Studios, noul sezon îi va avea din nou ca producători executivi pe Brian Grazer şi Ron Howard de la Imagine Entertainment, pe Gigi Pritzker de la MWM Studios şi pe Jeff Cooney şi Sam Sokolow de la EUE/Sokolow şi va fi difuzat în premieră internaţională pe National Geographic în 172 de ţări şi 43 de limbi, în 2019. Primul sezon GENIUL a fost urmărit de peste 45 de milioane de oameni din toată lumea, înregistrând cea mai bună audienţă pentru un nou serial National Geographic lansat vreodată, se arată într-un comunicat transmis Descoperă de reprezentaţii televiziunii.

O gânditoare sclipitoare, intelectuală radicală şi protofeministă, Mary Shelley (1797-1851) a creat una dintre cele mai durabile poveşti ale epocii moderne încă din vremea când era o adolescentă. „Frankenstein” sau „Prometheus” modern este o poveste despre ambiţia ştiinţifică necontrolată şi o meditaţie sofisticată asupra instituţiilor sociale, libertăţii personale şi compasiunii, care a captivat imaginaţia atâtor cititori şi continuă să fie relevantă chiar şi după 200 de ani de la prima publicare. Shelley a inventat magistral genul science fiction/horror prin povestea sa despre o creatură adusă la viaţă, pentru ca mai apoi să creeze genul post-apocaliptic prin romanul său ulterior, Ultimul om (The Last Man).

Nonconformista sa mamă a inspirat-o
 
Copil cu abilităţi intelectuale extraordinare, Shelley a fost inspirată de scrierile mamei sale nonconformiste, Mary Wollstonecraft, şi şi-a propus să demonstreze că femeile sunt egale bărbaţilor din punct de vedere intelectual şi creativ. Una dintre puţinele femei care s-au întreţinut singure din scris la începutul secolului al XVIII-lea, Shelley a scris povestiri scurte, recenzii, jurnale de călătorie şi a avut contribuţii semnificative la realizarea primei enciclopedii din lume, şi a scris, de asemenea, şase romane. Cercul său de apropiaţi includea numeroase eminenţe literare şi ştiinţifice ale vremii, între care Lord Byron, Samuel Taylor Coleridge, Mary şi Charles Lamb, Humphry Davy şi Leigh Hunt.
 
Shelley şi-a întâlnit iubirea vieţii ei, pe poetul romantic, cercetător amator şi căsătorit încă, Percy Bysshe Shelley, pe când avea 16 ani. După ce şi-a pierdut virginitatea cu Shelley, la mormântul mamei sale, Mary fuge cu alesul său şi este renegată de tată, intelectualul radical William Godwin. Shelley avea să îndure o viaţă marcată de tragedii, văzându-le sfârşitul a trei dintre cei patru copii ai săi, pierzând mulţi prieteni şi membri ai familiei care se sinucid, şi rămânând fără soţul său, care se îneacă în mare, şi a cărui inimă, în stil cu adevărat gotic, Shelley a ales s-o păstreze după moarte.
 
Scrierile lui Shelley au fost puternic influenţate de marile inovaţii şi experimente ştiinţifice de la începutul secolului al XIX-lea. Cercetători precum Luigi Galvani, Giovanni Aldini şi Erasmus Darwin, bunicul lui Charles, au fost figuri proeminente în viaţa sa. Povestea Frankenstein a fost inspirată parţial de una dintre cele mai importante teorii ştiinţifice ale vremii, galvanismul, studiul efectului electricităţii asupra trupurilor neînsufleţite de animale sau oameni.
 
Mary Shelley şi-a petrecut ultimii câţiva ani din viaţă îngrijită de singurul copil care i-a supravieţuit, Percy Florence Shelley, şi a murit la 53 de ani din cauza unei tumori cerebrale.
 
Şi în acest al treilea sezon, Ken Biller va continua să controleze toate aspectele producţiei în calitatea sa de autor şi producător executiv. Al treilea sezon provine tot de la Fox 21 Television Studios, ale căror producţii recente, „The Chi” şi „The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story”, au entuziasmat criticii şi publicul, şi de la Imagine Television, producătorul serialelor „24” şi „Empire”, de unde provin producătorii executivi Brian Grazer şi Ron Howard, alături de producătorul executiv Francie Calfo şi producătorul Anna Culp. Gigi Pritzker şi Rachel Shane sunt producătorii executivi pentru MWM Studios, iar Sam Sokolow şi Jeff Cooney sunt producătorii executivi pentru EUE/Sokolow. Filmările sunt programate să înceapă în cursul acestui an, se mai arată în comunicat.
 
”Povestea scrisă de Mary Shelley, Frankenstein, a lăsat o amprentă permanentă asupra imaginaţiei mai multor generaţii”, a spus Carolyn Bernstein, vicepreşedinte executiv al diviziei de dezvoltare şi producţie globală din cadrul National Geographic Global Networks. ”La fel de inspirator este spiritul inovator neobosit al lui Shelley, cuplat de dorinţa sa de a trăi după propriile reguli neconvenţionale, în ciuda uriaşelor obstacole sociale şi culturale. Abia aştept ca talentata noastră echipă să dea viaţă poveştii ei remarcabile şi atât de relevante în sezonul al treilea din GENIUL şi să ofere locul binemeritat moştenirii sale literare,” a adăugat el.
 
”Puţini cunosc suferinţele sale”
 
”Mary Shelley a inspirat nenumăraţi cineaşti prin povestea sa despre nefericitul adus la viaţă de ştiinţa scăpată de sub control, dar foarte puţini au captat pe deplin reflecţiile sale pătrunzătoare asupra societăţii în mitul pe care l-a lăsat în urmă”, spune producătorul executiv Ron Howard. ”Puţini cunosc suferinţele sale din cauza inegalităţilor de gen sau celelalte scrieri ale sale, influenţa sa asupra altor personalităţi istorice importante şi a societăţii în general. A aduce în prim plan pe cineva ca Mary Shelley, cu intelectul său impresionant, compasiunea şi îndrăzneala sa, este exact în spiritul acestui serial şi suntem nerăbdători să continuăm colaborarea noastră reuşită cu National Geographic şi Fox 21 Television Studios,” completează acesta.
 
”Experienţa noastră de lucru cu Courteney, Carolyn şi echipa Nat Geo a fost fenomenală, iar primul sezon, care a fost şi premiat, a depăşit chiar şi marile noastre aşteptări”, a spus Bert Salke, preşedintele Fox 21 Television Studios. ”Publicul va avea parte de o adevărată delectare cinematografică odată cu acest al doilea sezon, în care Antonio Banderas se transformă în Picasso şi în care Ken Biller a recreat povestea fascinantă a vieţii marelui artist. Alegerea lui Mary Shelley pentru sezonul al treilea indică profunzimea acestei francize. Cât de potrivit este, în aceste timpuri, să ne concentrăm atenţia asupra uneia dintre numeroasele femei geniu din istoria umanităţii, iar povestea lui Mary este mai bizară decât ficţiunea, dar şi incredibil de dramatică. Abia aşteptăm să trecem la treabă,” a adăugat el.
 
Primul sezon din GENIUL, care l-a avut în distribuţie pe Geoffrey Rush ca Albert Einstein, a câştigat zece nominalizări la Emmy, o nominalizare la Globul de Aur şi o nominalizare la premiul SAG şi a fost catalogat drept ”o bucurie a privirii” de Los Angeles Times, ”captivant” de către New York Times şi ca având ”interpretări superbe” de către San Francisco Chronicle.
 
GENIUL este produs de Fox 21 Television Studios, Imagine Television, MWM Studios şi EUE/Sokolow.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit șarlatan”
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit ...
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini ...
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui