Home » Cultură » „Jurnalul unui medic militar, 1917-1918”, de Raul Dona,va fi lansat joi la Humanitas

„Jurnalul unui medic militar, 1917-1918”, de Raul Dona,va fi lansat joi la Humanitas

„Jurnalul unui medic militar, 1917-1918”, de Raul Dona,va fi lansat joi la Humanitas
Publicat: 28.06.2018
Jurnalul doctorului Raul Dona, scris între ianuarie 1917 şi noiembrie 1918, va fi lansat, cu titlul "Jurnalul unui medic militar, 1917-1918", joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de editura Humanitas.
Cartea, publicată la mai bine de un secol de la primele însemnări, include acuarele şi desene de Niculina Delavrancea-Dona, în îngrijirea Iuliei Vladimirov şi a Vioricăi Milicescu, scrie Mediafax.
 
Potrivit editorilor, jurnalul doctorului Raul Dona începe pe 29 ianuarie 1917, cu prilejul aniversării fiicei sale în vârstă de trei luni, şi se încheie pe 12 noiembrie 1918, într-un Bucureşti devastat de război.
 
Martor al retragerii grăbite şi violente a germanilor, cartea „ne poartă, alături de autor, în vremea pribegiei din Moldova. Graţie acestor pagini, ajungem să-i cunoaştem pe membrii familiei sale, pe prieteni şi apropiaţi sau pe cei care-i erau potrivnici, zugrăviţi în luminile şi umbrele inerente unui demers atât de personal, pe fondul desfăşurării celor mai dramatice momente pe care le-a traversat România în timpul Marelui Război. Însemnările lui Raul Dona sunt un veritabil tablou de epocă, în care viaţa personală absoarbe ecourile conflagraţiei ce cuprinsese lumea”, potrivit editorilor.
 
Raul Dona (1873 – 1924) s-a născut în familia generalului Nicolae Dona şi a Emiliei, fiica lui Cristian Virt Pester, antreprenor al Şcolii de Arte. După obţinerea titlului de doctor în medicină şi a dreptului de liberă practică, Raul Dona şi-a început cariera în 1898, la Roşiorii de Vede, încheindu-şi stagiul de medic secundar la Bucureşti, în 1903. În februarie 1916, s-a căsătorit cu Niculina Delavrancea, cea de-a treia fiică a scriitorului Barbu Delavrancea, absolventă a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti. Înfrângerile suferite de armata română la scurt timp după intrarea în Marele Război şi apropierea trupelor germane de Capitală l-au determinat pe doctorul Dona să se retragă în Moldova, alături de familie.
 
Jurnalul lui Dona, absolut inedit, reprezintă o tulburătoare mărturie a lunilor petrecute în pribegie, consemnând evenimentele vieţii de familie pe fundalul unui episod istoric decisiv pentru România în timpul Primului Război Mondial, se arată în comunicat.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase