Home » Cultură » O carte pe zi: „Bluff. Cacealmaua băncilor centrale şi criza economică”, de Anjum Hoda

O carte pe zi: „Bluff. Cacealmaua băncilor centrale şi criza economică”, de Anjum Hoda

Publicat: 21.07.2018
Iată o întrebare incitantă şi cutremurătoare: Potrivit teoriei general acceptate privind criza financiară din 2007-2009, băncile centrale ne-au salvat din infernul creat de lăcomia Wall Street-ului. Deşi nu e nicio îndoială că ne-au salvat, este posibil ca pompierii să fi cauzat ei înşişi focul?

Acesta este punctul de plecare al cărţii scrise de britanica Anjum Hoda, care a lucrat aproape două decenii ca manager de portofoliu de active cu venituri fixe, ca trader de active financiare derivate şi strateg pentru J.P. Morgan, Standard Chartered şi Swiss Re. Şi, ca atare, a ajuns să cunoască modurile complexe în care funcţionează pieţele financiare – după cum remarca şi Financial Times – şi pune aceste cunoştinţe la treabă pentru a oferi explicaţii clare şi accesibile, relatează Mediafax.

Scopul cărţii, admis de autoare în prefaţă, nu este acela de a absolvi de vinovăţie domeniul finanţelor, ci de a genera o dezbatere publică asupra unor întrebări pe care, deocamdată, prea mulţi se simt incapabili să şi le pună. Introducerea cărţii se numeşte chiar „Nevoia de a pune întrebări”. Punându-şi întrebări, Anjum Hoda ajunge lesne la concluzia că jocul practicat de băncile centrale în funcţionarea economiei este bazat pe o cacialma, prin aceea că scăzând ratele dobânzii, ele pot atrage cetăţenii într-o activitate economică generatoare de prosperitate sporită. Tentaţia aparentei prosperităţi generează ”un factor de confort”, care nu va duce neapărat la profituri mai mari. Hoda explică apoi motivaţia cacealmalei.

Banca Angliei şi Sistemul Federal de Rezerve al SUA au folosit momeala ratelor scăzute ale dobânzii cuplate cu băţul inflaţiei în misiunea lor de a impulsiona creşterea economică. „Bluff” dezvăluie cum această tactică a eşuat şi, în schimb, a dus la un amestec nesănătos de datorii, boom-uri succesive pe pieţele imobiliare şi de capital, în timp ce salariile stagnau.

Cartea „oferă o critică incisivă la adresa politicilor băncilor centrale şi pledează în favoarea unei dezbateri publice privind rolul acestor bănci atotputernice, pentru recunoaşterea efectelor negative ale
deciziilor lor politice îndoielnice şi pentru o reevaluare vitală a contractului social dintre popoare şi băncile lor centrale”. (editorii)

Anjum Hoda – „Bluff. Cacealmaua băncilor centrale şi criza economică”. Editura RAO. 252 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase