Home » Cultură » Gravurile lui Iosif Iser, în centrul atenţiei la Academia Română

Gravurile lui Iosif Iser, în centrul atenţiei la Academia Română

Gravurile lui Iosif Iser, în centrul atenţiei la Academia Română
Publicat: 10.10.2018
Expoziţia "Iosif Iser - gravor" va fi deschisă miercuri la Academia Română din Bucureşti, la Sala "Theodor Pallady", în organizarea Cabinetului de Stampe, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
„Iosif Iser – gravor” este cea de-a doua expoziţie pe care Biblioteca Academiei Române o dedică artistului în anul în care se împlinesc 60 de ani de la moartea sa, scrie Mediafax.
 
„Dacă, la sfârşitul lunii mai, au fost expuse aproape 100 de lucrări din generoasa operă grafică a lui Iser (peste 700 de desene se află numai în colecţiile Bibliotecii Academiei Române), acum Cabinetul de Stampe oferă publicului întâlnirea cu Iosif Iser gravorul, o componentă mai puţin studiată de exegeţii săi şi căreia artistul însuşi nu-i consacră decât 10 ani, întrucât migala caracteristică lucrului în gravură nu era tocmai pe măsura firii sale tumultoase. A realizat însă aproape 60 de gravuri, într-un număr restrâns de teme, pe care le regăsim şi în desenul şi în pictura sa: tătăroaice, ţărănci din Argeş, nuduri, odalisce şi balerine, spaniole, femei în interior, câteva portrete şi peisaje”, arată organizatorii.
 
În cadrul evenimentului sunt prezentate 74 de gravuri, alături de opera artistului român fiind expuse câteva lucrări aparţinând prietenilor săi francezi pe care i-a frecventat în perioada sa pariziană la Academia Liberă a lui Othon Friesz: André Derain, D. E. Galanis, Jules Pascin.
 
Cătălina Macovei, şefa Cabinetului de Stampe, informează că „Biblioteca Academiei Române deţine ciclul aproape complet al lucrărilor realizate de Iosif Iser, mai ales în tehnica «point sèche-ului» (gravură cu ac rece), de la stadiul de «épreuve d’artiste» la stadiile numerotate sau chiar la tiraje târzii, ceea ce scoate în evidenţă complexitatea acestui aspect din creaţia sa artistică şi ne determină să-l situăm, alături de alţi artişti români şi străini contemporani cu el în rândul gravorilor moderni care merită să fie studiaţi şi să îmbogăţească patrimoniului colecţiilor de prestigiu”.
 
Expoziţia „Iosif Iser – gravor” este deschisă în perioada 10 – 20 octombrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase