Home » Cultură » „Vinovatul”, o propunere pentru Oscar 2019, intră, vineri, în cinematografele româneşti

„Vinovatul”, o propunere pentru Oscar 2019, intră, vineri, în cinematografele româneşti

„Vinovatul”, o propunere pentru Oscar 2019, intră, vineri, în cinematografele româneşti
Publicat: 09.11.2018
Thrillerul "Vinovatul/ The Guilty", de Gustav Möller, propunerea Danemarcei la ediţia de anul viitor a premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, are premiera în cinematografele româneşti vineri.
Considerat de publicaţia The New York Times „una dintre marile revelaţii ale anului”, Gustav Möller propune un thriller plin de suspans, minimalist, filmat în timp real, în care un ofiţer de poliţie primeşte un apel de urgenţă de la o femeie care susţine că a fost răpită, scrie Mediafax.
 
„Vinovatul” este filmat în întregime într-un call center claustrofobic, căştile, telefoanele şi computerele fiind singurele elemente de recuzită, iar restul personajelor principale sunt doar auzite prin telefon, nu văzute şi în persoană.
 
„Într-un fel, a fost o idee extremă şi am spus, ok … suntem în faţa jocului de ruletă şi ar trebui să punem totul pe negru … şi să depunem cu adevărat efort astfel încât să facem lucrurile să meargă”, spune regizorul. Gustav Möller, în vârstă de 30 de ani, a început să scrie scenariul alături de doi colegi de facultate în 2015, când a absolvit Şcoala Naţională de Film din Danemarca.
 
„Ideea filmului mi-a venit când am dat peste un apel 911 al unei femei răpite. Femeia călătorea cu maşina, iar răpitorul se afla lângă ea, drept pentru care a vorbit în coduri la telefon. La început, am fost acaparat de suspansul apelului, ca oricare alt ascultător. Dar, apoi, am început să mă gândesc la motivul pentru care a fost atât de intrigant. Chiar dacă tocmai ce ascultasem o înregistrare audio, am simţit de parcă totul s-ar fi întâmplat în faţa ochilor mei. Am văzut femeia, maşina în care se afla, drumul pe care maşina mergea şi chiar răpitorul care stătea lângă ea. Mi-am dat seama că fiecare persoană care ar fi ascultat acea convorbire telefonică, ar fi avut imagini diferite: o altă femeie, un alt răpitor, şi tot aşa. Am început să mă gândesc: ce ar fi dacă aş folosi această idee de creare de imagini mentale într-un film?”, spune regizorul Gustav Möller.
 
Despre acest lungmetraj, cei de la Indiewire au scris că este „imprevizibil până la ultimul apel”, în timp ce editorul de la publicaţia specializată Variety este de părere că „Guilty” este „un film cu un concept superior, un buget redus şi abilitatea de a-ţi încorda fiecare muşchi al corpului”.
 
Primit bine atât de public, cât şi de presa internaţională, „Vinovatul” este un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă modul în care cele mai bune intenţii se pot transforma într-o formă de abuz.
 
„Vinovatul/ The Guilty” a avut avanpremiera internaţională la Sundance Film Festival, la începutul anului 2018. De atunci, filmul a fost nominalizat şi premiat în peste 30 de festivaluri din întreaga lume.
 
În România, „Vinovatul / The Guilty” va fi lansat, vineri, în 39 de cinematografe din 25 de oraşe, fiind distribuit de Bad Unicorn.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase