Home » Cultură » Eşec uriaş pentru filmul Moromeţii 2 în judeţul lui Marin Preda, Teleroman

Eşec uriaş pentru filmul Moromeţii 2 în judeţul lui Marin Preda, Teleroman

Eşec uriaş pentru filmul Moromeţii 2 în judeţul lui Marin Preda, Teleroman
Publicat: 09.11.2018
Proiecţia filmului Moromeţii 2, în Alexandria, a fost un eşec, sute de spectatori ridicându-se şi părăsind Sala Polivalentă din cauza sonorizării extrem de proaste şi a zgomotului aparatelor de climatizare. Oraşul reşedinţă a judeţului unde s-a născut scriitorul Marin Preda nu are cinematograf.

La doar câteva minute după începerea filmului Moromeţii 2, sute de spectatori s-au ridicat şi au plecat din Sala Polivalentă din Alexandria, acuzând sonorizarea extrem de proastă şi zgomotul infernal al aparatelor de aer condiţionat, scrie Mediafax.

În Alexandria nu există decât un mini-cinematograf în Casa de Cultură a oraşului, dar care are o capacitate de puţin peste 70 de locuri, care nu ar fi putut susţine un eveniment de amploarea avanpremierei filmului Moromeţii 2, filmat în localitatea Talpa.

Pentru proiecţia de gala, organizatorii evenimentului, Transilvania International Film Festival, au luat decizia să proiecteze pelicula la singura sală mai mare din oraş, şi anume Sala Polivalentă, concepută, însă, pentru evenimente sportive. Acustica sălii nu a permis în niciun fel buna derulare a proiecţiei, astfel că sute de oameni au plecat în timpul filmului, nervoşi şi supăraţi.

Carmen Petrescu, care a mers să vadă fimul şi-a scris nemulţumirea pe Facebook.

„Am sperat să asist la un eveniment cultural deosebit, aspect rarisim pentru urbea noastră, respectiv lansarea filmului Moromeţii 2 în Sala Polivalentă din Alexandria. Evenimentul a fost „deosebit“, dar nu din punct de vedere cultural, ci tehnic. Bref, sonorizarea sub orice critică şi zgomotul de fond „asigurat” de instalaţia de ventilare/climatizare au făcut rostirile actorilor absolut neinteligibile, aspect ce m-a făcut ca după 10 minute pline de nervi să părăsesc sala, împreună cu alte zeci (poate până la urmă sute) de spectatori. Absolut condamnabil gestul organizatorilor de a nu efectua nişte minimale probe de sunet/acustică în sala respectivă, pentru a vedea dacă se pretează unui astfel de eveniment. Păcat de timpul irosit şi de speranţele înşelate! Cu siguranţă voi merge să îl văd în Bucureşti la un cinema sau într-un Mall, pentru că în Alexandria nu avem cinematograf (încă)”, a scris femeia.

Şi Florentin Mocanu şi-a exprimat punctul de vedere, fiind şi el extrem de supărat.

„Alexandria, 07.11.2018, un eveniment indit, proiecţia peliculei Moromeţii 2. Sala Polivalentă. Plină la refuz. Momentul începerii se amână cu 15 minute pentru a putea intra în sală toţi cei ce aveau bilete şi datorită afluenţei nu reuşiseră. Începe! Nu, trebuie ca domnul viceprimar să ne adreseze câteva cuvinte. Până la urmă începe. Dar… ce e asta? Sonorizarea sub orice critică. Oamenii încep să protesteze. După 7-8 minute de chin încep să plece. Am plecat şi noi. Alexandria, un municipiu reşedinţă de judeţ care nu are cinematograf, nu are teatru, filarmonică sau măcar o sală de casă de culură a sindicatelor…. În 2018, la 11 ani de la intrarea în UE iar autorităţile locale sunt cam aceleaşi de prea mulţi ani şi ar trebui să fi rezolvat aceste probleme. Sau poate nu se văd de la înălţimile funcţiilor lor. Setea de a vedea un film a alexăndrenilor şi a celor veniţi din toate colţurile judeţului a fost călcată în picioare de o organizare lipsită de respect şi responsabilitate”, a scris bărbatul pe Facebook.

Primăria Alexandria a transmis, după eveniment, că vina aparţine organizatorilor.

„La Sala Polivalentă ar fi trebuit să aibă loc proiecţia în avanpremieră a filmului Moromeţii 2. Evenimentul a fost atât de aşteptat încât a umplut toată sala. Oamenii au venit să vizioneze filmul şi o mare parte au plecat dezamăgiţi. Firma care organizează turneul naţional de promovare şi care nu are legătură cu Primăria Municipiului Alexandria a „omis” să verifice condiţiile de sonorizare şi aşa s-a ajuns la o situaţie extrem de neplăcută. Având în vedere ca filmul va fi proiectat în cinematografe începând cu data de 14 noiembrie vă aşteptăm la film, în incinta Casei de Cultura, în condiţii normale de vizionare”, a transmis Primăria Alexandria.

Transilvania International Film a transmis, la rândul său, că echipa îşi asumă responsabilitatea pentru eşec, însă reprezentanţii proiectului susţin că e inadmisibil ca într-un oraş precum Alexandria să nu existe spaţiu adecvat unei proiecţii de film sau pentru un spectacol de teatru.

„Ne-am asumat din start că vor fi situaţii în care vom face aceste proiecţii speciale în spaţii alternative, care nu au construcţia, designul şi dotările necesare pentru a replica optim condiţiile de spectacol cinematografic, dar realitatea este că nu aveam alte opţiuni. Ceea ce s-a întâmplat aseară (miercuri seara – n.r.) în Alexandria stă, încă o dată, ca dovadă a necesităţii unei săli în care să se poată desfăşura un spectacol cinematografic în condiţii (măcar) decente. Este inadmisibil ca într-un oraş ca acesta, în care există mulţi oameni interesaţi de film, de teatru, în care se desfăşoară multe alte acte culturale minunate (şi ele tot în spaţii alternative sau improvizate) să nu existe un spaţiu care să faciliteze întâlnirea publicului cu aceste manifestări culturale. Vă asigurăm că noi ne-am învăţat lecţia, vom organiza proiecţii mai multe în spaţii mai mici, astfel încât să evităm problemele de sonorizare şi totuşi să ajungem la public. Vom restitui integral celor care solicită banii pe bilete – dacă au fost cumpărate de la casierie, tot de acolo le puteţi returna şi veţi primi banii înapoi; în cazul celor achiziţionate online, în urma solicitării vor fi returnaţi direct în contul din care a fost făcută plata”, arată Transilvania International Film Festival, printr-un comunicat de presă.

Filmul Moromeţii 2 a fost turnat în comuna Talpa din judeţul Teleorman, locul de baştină al scriitorului Marin Preda.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase