Home » Cultură » O carte pe zi: „Jocul supravieţuirii”, de Gin Phillips

O carte pe zi: „Jocul supravieţuirii”, de Gin Phillips

O carte pe zi: „Jocul supravieţuirii”, de Gin Phillips
Publicat: 01.12.2018
Lincoln e un băieţel isteţ, care ştie ce sunt regulile. "Astăzi avem altfel de reguli - îi spune mama, cu care petrece o după-amiază la grădina zoologică, jucându-se cu figurine la groapa de nisip. Regulile sunt să ne ascundem şi să nu-l lăsăm pe bărbatul cu puşca să ne găsească".

E imposibil să nu fii măcar curios să deschizi o carte despre care s-a spus că ar fi fost „thrillerul anului” (The Observer) sau şi mai şi „o versiune în aer liber a «Camerei», romanul Emmei Donoghue… «Jocul supravieţuirii» e un thriller admirabil construit, cu un ritm perfect şi un final inspirat, dar ceea ce e cu adevărat special este portretul pe care-l face maternităţii” (The Sunday Times).

Autoarea, Gin Phillips, este o americancă, semnatară a cinci romane – cel mai recent, cel de faţă, a apărut anul trecut. Romanele ei s-au vândut în 29 de ţări, scrie Mediafax.

Joan petrece o după-amiază cu fiul său Lincoln, de patru ani, la grădina zoologică. Se joacă cu omuleţi şi animăluţe de plastic la groapa cu nisip, privesc animăluţele. La un moment dat vede un bărbat (de fapt mai mulţi) cu o carabină lungă şi neagră. Se instalează teroarea, murmează împuşcăturile. De fapt, romanul s-ar fi putut foarte bine numi „Teroare la zoo”. Joan şi fiul ei sunt captivi. Joan înceacă să scape şi să-şi salveze băieţelul. Începe un joc al supravieţuirii. Atacatorii sunt „nişte adolescenţi cu chef de glume, care omoară pe toată lumea pe care o întâlnesc în cale.

Joan ştie că singura lor şansă de a scăpa întregi este să se ascundă. Ştie că orice mişcare greşită le va aduce moartea, ştie că orice sunet i-ar putea atrage spre ei. Întunericul care vine necruţător îi poate salva la fel de mult pe cât îi poate duce spre moarte. Atunci când adrenalina îşi spune cuvântul, când deciziile trebuie luate într-o fracţiune de secundă, când teama o paralizează, ea trebuie să fie puternică. Trebuie să îl ţină pe Lincoln în viaţă, cu orice preţ” (editorii)

Lincoln e un băieţel isteţ, care ştie ce sunt regulile. „Astăzi avem altfel de reguli – îi spune mama. Regulile sunt să ne ascundem şi să nu-l lăsăm pe bărbatul cu puşca să ne găsească”.

Acţiunea se desfăşoară în ceva mai mult de trei ore (de la 4,55, la 8,05), pline de tensiune, în care Joan nu se gândeşte decât la cum să-l ţină pe Lincoln liniştit, cum să se ascundă de atacatori, cum să scape şi să supravieţuiască, în paralel cu gândurile despre iubirea ei feroce, îndârjită pentru soţ şi fiu.

Gin Phillips – „Jocul supravieţuirii”. Editura Trei, colecţia Fiction connection. Traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară. 271 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase