Home » Cultură » Benzi desenate din celebra revistă Cutezătorii, expuse la Muzeul Municipiului Bucureşti

Benzi desenate din celebra revistă Cutezătorii, expuse la Muzeul Municipiului Bucureşti

Publicat: 18.01.2019
Planşele de benzi desenate din Cutezătorii anilor '80 vor fi expuse la Muzeul Municipiului Bucureşti, unde în 22 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc vernisajul "Benzi desenate" de Valentin Tănase, se arată într-un comunicat de presă.

Valentin Tănase, cunoscutul autor de benzi desenate, ilustrator, pictor şi sculptor, marchează prin expoziţia sa o premieră pentru seria manifestărilor de autor propuse de Muzeul Municipiului Bucureşti. Astfel, mai multe planşe de bandă desenată în original, din revista Cutezătorii, expuse în premieră, vor aminti publicului de cele mai frumoase poveşti ale copilăriei.

„După ce, în luna noiembrie, s-a dat startul unei serii de expoziţii temporare dedicate benzilor desenate, invitând publicul să participe şi la crearea unei biblioteci publice de bandă desenată, prima de acest gen din ţară, începem anul cu o primă expoziţie de autor. Îl avem ca invitat pe maestrul Valentin Tănase, care a bucurat copilăria şi adolescenţa multor generaţii cu lucrările sale. Aş aminti aici seriile de bd-uri din revista Cutezătorii sau mai recenta publicaţie Love Story în Piaţa Universităţii. Cunoscut pentru picturile şi sculpturile sale, Valentin Tănase ne invită acum să-i descoperim şi pasiunea pentru banda desenată”, afirmă Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate, curatorul expoziţiei.

”Copil şi adolescent fiind, îmi doream şi visam ca la vârsta maturităţii să fiu un desenator de bandă desenată. Dumnezeu mi-a îngăduit să-mi împlinesc acest vis şi am publicat prima mea bandă desenată în revista Cutezătorii revista copiilor şi tinerilor din acea vreme, în clasa a X-a, la vârsta de 16-17 ani. După ce mi-am terminat studiile la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu am rămas în continuare ataşat de banda desenată şi de ceea ce simboliză ea. Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini având ca subiect «Burebista». De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate, am colaborat cu reviste, edituri şi autori renumiţi din ţară şi de peste hotare, cu precădere din Franţa şi Belgia”, a spus Valentin Tănase.

Expoziţia este deschisă în perioada 16 ianuarie – 10 februarie. Intrarea la vernisaj este liberă.

Născut pe 6 septembrie 1954, la Iaşi, Valentin Tănase a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti în anul 1978. Din anul 1981, este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi este directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei din anul 1997. Din 1977 a participat la majoritatea evenimentelor expoziţionale de artă organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România. În lunga sa carieră a deschis peste 40 de expoziţii personale de pictură şi grafică în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Constanţa, Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Lille, Roma, Bruxelles, Viena, Praga, Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria şi Beijing. A realizat lucrări de pictură murală monumentală şi mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Naţional, Palatul C.E.C. şi Biserica Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din Bucureşti. Totodată, a realizat o serie de ilustraţii de carte (ex. „Povestiri Istorice”) şi numeroase pagini de bandă desenată (de exemplu în revistele Cutezătorii, Universul Copiilor). Valentin Tănase a deschis până în prezent 56 de expoziţii.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase