Home » Cultură » Premiul Eminescu 2019 a fost acordat poetului care a ieşit pe locul secund

Premiul Eminescu 2019 a fost acordat poetului care a ieşit pe locul secund

Publicat: 19.01.2019
Premiul Eminescu 2019 a fost acordat poetului care a ieşit pe locul secund
Premiul "Mihai Eminescu" de anul acesta a fost acordat poetului de pe locul al doilea în voturile juriului, iar cei 7.500 de euro trimişi celui de pe primul loc, care nu a putut ajunge la premiere, au fost ceruţi înapoi de organizatori, întrucât regulamentul cere prezenţa la ceremonie.
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat, marţi, de ziua lui Eminescu, poetului Liviu Ioan Stoiciu, într-o gală care a avut loc la Botoşani. Distincţia, ajunsă la cea de-a 28-a ediţie, este cel mai prestigios premiu românesc dedicat întregii opere pentru poezie, scrie Mediafax.
 
La scurt timp după terminarea festivităţii, au apărut primele semne că şi în acest sezon acordarea premiului este controversată. Unul dintre poeţii nominalizaţi, Constantin Abăluţă, primise deja în cont premiul de 35.000 de lei (circa 7.500 de euro), când organizatorii au constatat că regulamentul spune că distincţia nu poate fi acordată unui autor care nu este prezent la ceremonie.
 
„Iniţial am confirmat că voi merge, dar, din cauza unor probleme, le-am spus, marţi dimineaţă, că nu voi putea să ajung la Botoşani. Cum banii erau deja trimişi în contul meu, a trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi”, a precizat Constantin Abăluţă pentru MEDIAFAX.
 
„Unii mi-au spus că am fost votat de patru membri ai juriului, alţii, că ar fi fost cinci voturi pentru mine”, a adăugat poetul.
 
Juriul a fost condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.
 
La rândul său, Gellu Dorian, care organizează evenimentul încă de la prima ediţie de la Botoşani, a confirmat  că regulamentul prevede acordarea trofeului numai unui poet care poate participa la ceremonie, în cazul în care nu a fost vorba despre un vot în unanimitate din partea juriului.
 
„Domnul Abăluţă nu a putut fi prezent la Botoşani şi juriul a decis, potrivit regulamentului, că, dacă poetul care a fost decis de juriu în primă fază nu are unanimitate de voturi, premiul i s-a cuvenit următorului poet de pe listă şi i s-a cuvenit lui Liviu Ioan Stoiciu, cum spune regulamentul. Toţi cei şapte poeţi nominalizaţi meritau premiul”, a explicat Gellu Dorian pentru MEDIAFAX.
 
În 2019, pentru marele premiu au mai fost nominalizaţi poeţii Matei Vişniec, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop.
 
Constantin Abăluţă s-a născut în 1938, la Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. Poetul se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F.
 
Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în 1950, în judeţul Neamţ. Este poet, prozator şi publicist asociat generaţiei optzeci din literatura română. Primul său volum, „La fanion”, a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pentru 1980. În primele zile de după 1989 a condus Comitetul Provizoriu de Uniune Naţională Vrancea.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase