Home » Cultură » Istoricul Marius Oprea, dublă lansare de carte la Librăria Eminescu

Istoricul Marius Oprea, dublă lansare de carte la Librăria Eminescu

Publicat: 31.01.2019
Istoricul Marius Oprea, dublă lansare de carte la Librăria Eminescu
Istoricul Marius Oprea a lansat două cărţi: "Rola 800" şi "Moştenitorii Securităţii" - prima, o carte despre "omul care a umilit Securitatea" şi a doua, volumul despre "participarea activă a Securităţii la privatizarea comunismului", conform declaraţiilor pentru MEDIAFAX - joi seară, în Bucureşti.
Evenimentul a fost organizat joi, de la ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” din Bucureşti şi a adus în faţa publicului o nouă ediţie revăzută şi adăugită a cărţii „Moştenitorii Securităţii” (ediţia a doua revăzută şi adăugită, Polirom) şi „Rola 800” (Corint), ambele semnate de Marius Oprea.
 
„Rola 800” este un volum despre Constantin Hagea, omul care a umilit securitatea. „Pe această rolă, cu numărul 800, din arhiva CNSAS, am găsit toată povestea acestui om care a fost prietenul cel mai bun al lui Corneliu Coposu şi a murit la Râmnicu Sărat în 1960. El nu a avut norocul să scape, deşi era de-o vârstă cu Corneliu Coposu”, a afirmat Marius Oprea pentru MEDIAFAX.
 
La lansare va participa şi Liviu Hagea, nepotul lui Constantin Hagea.
 
Despre „Rola 800”, autorul spune că aduce în faţa cititorilor „un om, asemenea lui Corneliu Coposu, un om, nişte oameni cum toţi ar trebui să ne dorim să fim”, iar reeditarea volumului „Moştenitorii Securităţii”, publicat iniţial în 2004, „poate lămuri pe larg ce trăim, dincolo de vacarmul presei”, a explicat istoricul.
 
„Este cartea în care am vorbit pe larg despre anchetatorul meu, Alexandru Iordache, încă de la prima ediţie. Am adăugat foarte multe dintre dedesubturile privind afacerile SIE mai puţin cunoscute, problemele legate de trecutul unor generali din SIE, afacerile oneroase. În genere, volumul priveşte participarea activă a Securităţii la privatizarea comunismului”, a mai adăugat Marius Oprea pentru MEDIAFAX.
 
„Eroii cărţii nu sunt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă astăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sunt personajele acestei cărţi”, a notat Marius Oprea.
 
Invitatul special al întâlnirii a fost fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. Alături de autor a prezentat şi Ovidiu Şimonca. Lansarea de carte a fost urmată de o şedinţă de autografe.
 
Marius Oprea s-a născut la Târgovişte, în 1964, şi a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti. A scris teza de doctorat cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii (1948‑1964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, unde a fost implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, de luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca jurnalist la revista Cuvântul şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, unde a fost director până în 2010 şi unde, în prezent, lucrează ca şef al Compartimentului de Investigaţii Speciale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase