Home » Cultură » Regizorii Andrei Ujică şi Péter Forgács, personalităţile celebrate la Cineclub One World Romania

Regizorii Andrei Ujică şi Péter Forgács, personalităţile celebrate la Cineclub One World Romania

Regizorii Andrei Ujică şi Péter Forgács, personalităţile celebrate la Cineclub One World Romania
Publicat: 13.02.2019
Regizorii Andrei Ujică şi Péter Forgács vor fi personalităţile celebrate duminică, în spaţiul Point din Bucureşti, la Cineclub One World Romania, la penultima serie de proiecţii programată înaintea festivalului care va debuta de pe 15 martie, arată un comunicat.

Penultima ediţie de Cineclub One World Romania, înaintea festivalului, debutează dumincă, de la ora 17.30, când este programat documentarul realizat de Andrei Ujică şi Harun Farocki „Videogramele unei revoluţii”, iar, de la ora 19.30, este prezentat filmul lui Péter Forgács „Câinele negru: Poveşti din Războiul Civil Spaniol”, potrivit Mediafax.

„Videogramele unei revoluţii” prezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării regimului lui Nicolae Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Realizatorii Andrei Ujică şi Harun Farocki au concentrat 125 de ore de transmisiuni video în această reconstituire cronologică a revoluţiei, arată realizatorii.

Andrei Ujică va reveni şi în timpul festivalului, care va prezenta în premieră naţională, în secţiunea „Work in progress”, un fragment din documentarul la care lucrează în prezent, „Things We Said Today”, o capsulă a timpului datând din 13-15 august 1965, încadrată de sosirea trupei The Beatles la New York şi de primul lor concert pe Shea Stadium. Filmul este realizat din perspectiva a doi adolescenţi interpretaţi de tineri actori şi este în întregime compus din materiale de arhivă, în mijlocul cărora cei doi protagonişti vor fi inseraţi cu ajutorul efectelor speciale, se arată în textul remis de organizatori.

Cu ajutorul unor imagini private, în „Câinele negru: Poveşti din Războiul Civil Spaniol”, Péter Forgács explorează dramele personale, iluziile, disperarea şi faţa nevăzută a Războiului Civil Spaniol. Suferinţele civililor, visele revoluţionare, crimele şi masacrele ordonate de Franco au schimbat o dată pentru totdeauna universul lui Unamuno, Lorca şi Buñuel, notează producătorii.

Péter Forgács va fi şi el la Bucureşti, pe 15 şi 24 martie, când sunt programate alte două filme de-ale sale, „Eu sunt von Höfler: variaţiuni asupra lui Werther” şi „Vârtejul: cronica unei familii”. De asemenea, regizorul va susţine două ateliere cu studenţii Universităţii Naţionale de Arte Teatrale şi Cinematografice şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Intrarea la Cineclub se face pe baza rezervărilor, pe adresa [email protected], printr-un mesaj care conţine numele solicitantului, numărul de locuri solicitat, data şi ora evenimentului. Pentru duminică, rezervările se pot face până sâmbătă, la ora 17.00.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase