Home » Cultură » ”Istoria vânătoarei în România”, de Gheorghe Nedici

”Istoria vânătoarei în România”, de Gheorghe Nedici

Publicat: 25.02.2019
”Istoria vânătoarei în România”, de Gheorghe Nedici
”Am întâmpinat o mare dificultate în lipsa de termeni vânătoreşti de care suferă vocabularul limbii noastre. Am căutat să împlinesc această lipsă creând de nevoie o terminologie cinegetică românească”, scrie Gheorghe Nedici.
”Termenii creaţi mi s-au părut a fi cei mai potriviţi cu spiritul limbii noastre, ceea ce mi-a confirmat-o şi răstimpul trecut de la introducerea lor şi până azi, răstimp în care ei au intrat şi s-au înrădăcinat destul de bine în limbajul vânătoresc comun.”, notează autorul.
 
Gheorghe Nedici s-a născut în Banat, în 1877 şi a murit în 1941. A fost doctor în drept şi consilier la Curtea de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti, membru al Academiei de Ştiinţe, din 1937, şi unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti români în domeniul cinegetic şi în istoria legislaţiei cinegetice şi silvice. După Marea Unire, a participat la elaborarea Legii pentru Protecţia Vânatului şi reglementarea Vânătoarei, promulgată în octombrie 1921. O lege care a fost folosită ca bază şi sursă de inspiraţie pentru modernizarea legislaţiei de vânătoare în majoritatea ţărilor europene, scrie Mediafax.
 
Ca urmare a activităţii sale, a ajuns şi profesor la Catedra de drept şi legislaţie silvică şi de protecţia pescuitului şi vânatului, la Şcoala Politehnică din Bucureşti. A organizat primul muzeu de vânătoare, în anul 1932.
 
A scris mai multe cărţi de specialitate, între care ”Vânătoare în România” a fost tradusă în mai multe limbi şi reeditată şi după anul 2000. În 1940 a terminat şi publicat o monumentală ”Istorie a vânătoarei şi a dreptului de vânătoare”. Cartea a ajuns o raritate.
 
”Literatura vânătorească în România – scriu editorii acestei ediţii – a cunoscut prea puţine trepte de referinţă de-a lungul timpului. Scrieri precum > de C.C. Cornescu sau > de Alexandru Odobescu impresionează prin valoarea stilistică şi, nu în ultimul rând, prin documentaţia ştiinţifică ce le recomandă originalitatea în acest domeniu. Gheorghe Nedici este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti români în domeniul cinegetic şi în istoria legislaţiei cinegetice şi silvice. Prin >, autorul şi-a îndeplinit misiunea de a oferi publicului de specialitate şi nu numai, o autentică terminologie cinegetică potrivită cu >, cât şi o veritabilă incursiune asupra activităţilor de acest tip din societatea românească de până la cel de-al doilea Război Mondial.”
 
Gheorghe Nedici face o adevărată istorie a vânătorii pe teritoriile româneşti, încă din timpurile Daciei – specii de animale, felul cum se făcea vânătoarea, reguli şi reglementări, armele utilizate, învăţămânmtul vânătoresc, jandarmeria de vânătoare, dreptul la vânătoare, legile aferente.
 
Gheorghe Nedici – Istoria vânătoarei în România. Editura Paideia. Colecţia Cărţi de referinţă, istorie. 538 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase