Home » Cultură » Portret al scriitorului britanic Charles Dickens, dispărut 150 de ani, descoperit din întâmplare, va fi expus

Portret al scriitorului britanic Charles Dickens, dispărut 150 de ani, descoperit din întâmplare, va fi expus

Publicat: 17.03.2019
Portret al scriitorului britanic Charles Dickens, dispărut 150 de ani, descoperit din întâmplare, va fi expus
Un portret al scriitorului britanic Charles Dickens, considerat dispărut timp de un secol şi jumătate, a fost descoperit într-o piaţă de vechituri din Africa de Sud. Acesta urmează să fie expus la Londra, în casa memorială, în perioada 2 - 7 aprilie, astfel, reprezentanţii casei încearcă să obţină fonduri pentru a-l cumpăra.
Portretul, cu un preţ estimativ de 210.000 de euro, a fost realizat de artista Margaret Gillies în 1843, pe când Dickens (1812 – 1870) avea doar 31 de ani. În acea perioadă  scria „Colind de Crăciun/ A Christmas Carol”, potrivit The Guardian.
 
Imaginea tinerească, un Dickens bărbierit, cu plete lungi şi ondulate, vine în contrast cu celebrele sale portrete din perioada matură, când scriitorul avea barbă, iar părul îi era ciufulit, scrie Mediafax.
 
Portretul a fost cel mai recent expus în 1844, la Royal Academy of Arts din Londra, dar a dispărut la scurt timp după aceea. Gillies spunea într-o scrisoare din anii 1860 că nu ştie unde se află portretul, iar în 1886 îl declara dispărut.
 
Lucrarea de formă ovală, cu o lungime de circa 14 centimetri, a fost descoperită la sfârşitul lui 2017 în KwaZulu-Natal de un cumpărător care a rămas anonim. De atunci şi până acum, opera fost restaurată.
 
Nu se ştie cum a ajuns portretul în Africa de Sud, dar una dintre teorii susţine că a fost dus în această ţară de prieteni de familie ai lui Dickens şi Gillies. Reprezentanţii Dickens Museum, înfiinţat în fosta locuinţă a autorului, încearcă să strângă bani pentru a cumpăra portretul.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase