Home » Cultura » Invitatul de onoare al Bookfest 2019 promite un stand ieşit din tipare

Invitatul de onoare al Bookfest 2019 promite un stand ieşit din tipare

Descopera 05.23.2019
Invitatul de onoare al Bookfest 2019 promite un stand ieşit din tipare
Punctele de atracţie ale ediţie din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, precum şi programul şi oaspeţii ţării invitate de onoare, Marea Britanie, care vine cu un stand ieşit din tipare, au fost prezentate miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.

La eveniment au luat parte atât oficialităţi din partea instituţiei organizatoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, cât şi din partea ţării invitate de onoare, Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), Nigel Bellingham, directorul British Council România şi Irina Stoica, coordonatoarea programului Marii Britanii la Bookfest, British Council România, într-un dialog moderat de Oana Boca, din partea Headsome Communication, la librăria Humanitas Cişmigiu, potrivit Mediafax.

Organizatorii au arătat că invitatul de onoare a pregătit o serie de evenimente care vorbesc despre politică, despre diversitate sexuală, despre dinamica industriei editoriale ca şi despre autori britanici celebri în România dar şi despre români care au succes în Marea Britanie.

Participarea Marii Britanii se va desfăşura sub motto-ul „Culture is GREAT” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu 10 autori, în cadrul a peste 50 de evenimente, adresate atât iubitorilor de literatură, cât şi profesioniştilor cărţii sau celor mai mici dintre cititori.

”Construind acest program am încercat să transformăm prezenţa Marii Britanii ca invitat de onoare într-o celebrare a creativităţii şi educaţiei britanice, dar şi o celebrare a felului în care aceste lucruri ne pune ţările în legătură”, a arătat Nigel Bellingham, directorul British Council România.

La conferinţa de presă s-a arătat că pregătind prezenţa la ediţia 2019 a târgului Gaudeamus, invitatul de onoare vine cu un stand eco pentru care a fost organizat un concurs câştigat de o colaborare între un arhitect şi un sculptor, rezultatul fiind o structură ieşită din tiparele obişnuite.

La stand, cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de cărţi în limba engleză, precum şi ediţii în limba română ale unor cărţi cunoscute semnate de autori britanici.

„Marea Britanie este piaţa de carte din Europa la care România este cel mai bine conectată, cel puţin dacă socotim producţia de carte de după 1989. Este, aşadar, evident de ce venirea Marii Britanii ca Invitat de Onoare la Bookfest este în sine o sărbătoare, pentru că publicul va avea acces direct la o cultură pe care editorii români au făcut deja eforturi susţinute ca să o promoveze”, spune Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, instituţia care organizează Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

Reuniţi sub motto-ul ”Culture is GREAT”, cei 10 scriitori din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord vor lua parte de-a lungul celor cinci zile de Bookfest la o serie variată de evenimente, de la lansări de carte şi dezbateri, pînă la workshop-uri şi ateliere de creaţie.

„Cultura şi literatura britanică a zilelor noastre sunt fundamental legate de intersecţia dintre idei şi identităţi diverse, ceea ce a definit un sector creativ puternic şi bine reprezentat în faţa publicului din întreaga lume. Dialogul cultural are o putere deosebită de a transgresa diferenţe sociale, culturale şi politice, aşa că programul Marii Britanii ca ţară invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va celebra diversitatea şi toleranţa, cu poveşti vii, variate, spuse prin literatură, dar şi alte medii artistice”, spune Nigel Bellingham, directorul British Council România.

Jumătate dintre autorii invitaţi sunt deja cunoscuţi cititorilor autohtoni, datorită cărţilor traduse cu succes în limba română. Ceilalţi autori se vor prezenta în premieră publicului românesc, aducând noi perspective asupra culturii şi literaturii britanice, având ocazia să creeze noi conexiuni.

Iubitorii genului Fantasy se vor putea întâlni la Bookfest 2019 cu scriitoarea premiată Claire North, care are două volume traduse la Editura Paladin (parte a Grupului Editorial ART): ”Primele cincisprezece vieţi ale lui Harry August” (2017, traducere de Alexandra Fusoi) şi ”Atingerea” (2018, traducere de Ioana Tudor).

Fanii Editura Nemira au ocazia de a cere autografe la Bookfest de la Sarah Perry, o autoare pasionată de istoria medievală şi de scrierile biblice. Romanul său tradus în limba română, ”Şarpele din Essex” (2018, traducere de Ioana Văcărescu), a ajuns în topul listei „Bestseller 2017”, fiind recompensat cu „Book of the Year” (British Book Awards).

O altă scriitoare britanică tradusă cu succes la noi care va veni la Bookfest este Clare Mackintosh, autoarea bestsellerurilor ”Te las să pleci” (2016, traducere de Liviu Szoke), ”Te văd” (2017, traducere de Mihaela Ionescu) şi ”Lasă-mă să mint” (2018, traducere de Mihaela Ionescu), toate publicate de Editura Trei. Pentru primul său roman, Clare Mackintosh a primit cel mai cunoscut premiu britanic pentru roman poliţist, surclasând-o pe însăşi J.K. Rowling.

Fost jurnalist de televiziune, specializat în emisiuni dedicate adolescenţilor, scriitorul Ross Welford este pe cale să devină foarte cunoscut şi în România datorită volumului ”Călătorie în timp în compania unui hamster”, în curs de apariţie la Editura Corint (traducere de Simona Neagu), şi datorită volumului ”Băieţelul de 1000 de ani” (în curs de apariţie la Editura Vellant, traducere de Aurelia Ulici). Celelalte volume ale lui Ross Welford, publicate în Marea Britanie de prestigioasa editură Harper Collins, s-au bucurat de un succes imediat în rândul tinerilor cititori.

O altă autoare cunoscută cititorilor autohtoni este Nikita Lalwani, scriitoare tradusă cu succes în peste 16 limbi, înscrisă în cursa pentru prestigiosul Man Booker Prize, cu romanul ”Darul” (ediţia în limba română: Editura Rao, 2008, traducere Andreea Ghierling). De origine indiană, Nikita Lalwani este o luptătoare activă pentru drepturile omului, preocupare care se reflectă şi în dimensiunea social-politică a scrierilor sale.

O autoare nu doar tradusă în limba română, ci de-a dreptul adoptată de România este scriitoarea şi jurnalista Arabella McIntyre-Brown. Aventura stabilirii în Transilvania este descrisă în volumul ”Din Liverpool în Carpaţi. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei” (2016, Editura ALL), o scrisoare de dragoste pentru calităţile, dar şi defectele românilor, o poveste a redescoperirii de sine, plină de umor englezesc.

„O carte strălucitoare care îi umanizează pe cei care, cel mai adesea, sînt dezumanizaţi, o carte pe care toată lumea ar trebui să o citească!”, aşa descriu criticii de la BBC cea mai recentă carte a Mahsudei Snaith (”How to Find Home”), autoare britanică aflată pe lista invitaţilor Marii Britanii la Bookfest 2019. Născută într-o familie emigrată din Bangladesh, Mahsuda Snaith explorează în scrierile sale viaţa de zi cu zi a celor defavorizaţi, fiind totodată angajată în numeroase proiecte sociale dedicate copiilor şi tinerilor din familii defavorizate.

Pasionaţii de romane istorice vor avea ocazia să se întîlnească la Bookfest 2019 cu una dintre cela mai cunoscute autoare ale genului, Fiona Mozley. O autoare pe care pasiunea, urmată de studii aprofundate în medievalistică, au îndreptat-o către o carieră de succes în sfera ficţiunii istorice. Romanul ei de debut, ”Elmet”, a reuşit performanţa de a se număra, în 2017, pe lista cărţilor finaliste la Man Booker Prize.

Scriitoarea scoţiană Kirsty Logan se află şi ea pe lista oaspeţilor de onoare ai Bookfest 2019. Poetă, editoare, performer, critic literar, „writing mentor” şi activistă LGBT, Kirsty Logan este o prezenţă activă atît pe scena literară scoţiană, cât şi în spaţiul dialogului civic.

Lista invitaţilor britanici este completată de autorul şi ilustratorul Neal Layton, ale cărui ilustraţii s-au vîndut în peste 16 ţări şi au fost incluse în peste 60 de volume. El va susţine la Bookfest un atelier de ilustraţie.

Lor li se adaugă un autor născut şi afirmat ca scriitor în România, dar stabilit de aproape zece ani în Marea Britanie. Eugen-Ovidiu Chirovici completează lista oaspeţilor de onoare ai Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ediţia 2019. Cunoscutul autor de thrillere este astăzi unul dintre cei mai de succes autori de origine română, cărţile sale ajungînd să fie traduse în peste 25 de limbi. În România, în ultimii ani, Eugen-Ovidiu Chirovici a fost publicat exclusiv de Editura RAO, au arătat organizatorii evenimentului.

Cea de a XIV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest are loc la Romexpo, în Pavilionul B2, între 29 mai şi 2 iunie 2019, iar cele circa 200 de edituri prezente se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

 

Cele mai noi articole
63 de pinguini în pericol de dispariție, atacați și uciși de un roi de albine. „Este un caz foarte rar”
63 de pinguini în pericol de dispariție, atacați și uciși de un roi de albine. „Este un caz foarte rar”
O femeie a fost readusă la viață după ce a stat 45 de minute în moarte clinică. Cazul este extrem de rar
O femeie a fost readusă la viață după ce a stat 45 de minute în moarte clinică. Cazul este extrem de rar
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică pentru a ascunde obiectele acustice
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică pentru a ascunde obiectele acustice
Un echipaj din Rusia va pleca spre ISS pentru a filma primul film în spațiu
Un echipaj din Rusia va pleca spre ISS pentru a filma primul film în spațiu
Mormântul sudic de lângă Piramida în Trepte s-a redeschis, după 15 ani de renovări
Mormântul sudic de lângă Piramida în Trepte s-a redeschis, după 15 ani de renovări
Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani
Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani
Trotuarele din New York, pline cu sute de păsări moarte. Au murit lovindu-se de zgârie-nori
Trotuarele din New York, pline cu sute de păsări moarte. Au murit lovindu-se de zgârie-nori
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va rămâne secret timp de 90 de ani
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va rămâne secret timp de 90 de ani
Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker
Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker
Creșterea în greutate este cauzată de anumite alimente, nu de mâncatul în exces. Rezultatele unui studiu
Creșterea în greutate este cauzată de anumite alimente, nu de mâncatul în exces. Rezultatele unui studiu
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai