Home » Cultură » Colinele Prosecco din Italia şi Babilonul, printre cele 29 de situri noi UNESCO. Lista completă a nou intratelor în Patrimoniul Mondial

Colinele Prosecco din Italia şi Babilonul, printre cele 29 de situri noi UNESCO. Lista completă a nou intratelor în Patrimoniul Mondial

Colinele Prosecco din Italia şi Babilonul, printre cele 29 de situri noi UNESCO. Lista completă a nou intratelor în Patrimoniul Mondial
Publicat: 10.07.2019
Colinele Prosecco din Conegliano şi Valdobbiadene din Italia, precum şi oraşul antic Babilon din Irak se numără printre cele 29 de noi situri incluse în lista Patrimoniului Mondial la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc la Baku, în Azerbaidjan, potrivit Mediafax.

36 de situri au fost candidate pentru înscriere anul acesta, la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, organizată în perioada 30 iunie – 10 iulie.

Dintre cele 29 de situri înscrise în 2019, 24 sunt culturale, patru, naturale şi unul, mixt.

Printre acestea se numără miticul oraş Babilon din Irak, templele din Jaipur, India, operele arhitectului Frank Lloyd Wright, cel care a conceput, printre altele, Muzeul Guggenheim din New York, dar şi peisaje culturale, precum celebrele dealuri Prosecco din nord-estul Italiei.

Vezi aici lista completă a siturilor inscrise anul acesta în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Miza este una mare: înscrierea în lista Patrimoniului Mondial, inaugurată în 1978, oferă acestor candidaţi o valoare „excepţională”, de natură să atragă turişti şi investiţii financiare.

De cealaltă parte, presupune eforturi de a conserva aceste situri, ecosistemele lor şi de a rezista acţiunilor de urbanizare, în caz contrar riscând retragerea de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În prezent, 1.121 de situri din 167 de state (unele fiind proiecte mixte) sunt înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar 53 sunt incluse pe lista „în pericol”.

Din România, în prezent, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999), centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999) şi pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2007, sit comun cu alte 11 ţări).

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase