Home » Cultură » Animest 2019: cinci lungmetraje şi 92 de scurtmetraje, în competiţie

Animest 2019: cinci lungmetraje şi 92 de scurtmetraje, în competiţie

Publicat: 09.09.2019
Animest 2019: cinci lungmetraje şi 92 de scurtmetraje, în competiţie
Competiţia internaţională a ediţiei a 14-a a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest, care va avea loc în perioada 4 - 13 octombrie, în Bucureşti, include, sub sloganul #UnitedSheep, cinci lungmetraje şi 92 de scurtmetraje, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Mai mult decât un festival de film, Animest a devenit, în cei 14 ani de existenţă, un adevărat fenomen. Diversitatea caracteristică publicului interesat să descopere noutăţile din domeniu, numărul mare de spectatori prezent în sălile de proiecţie şi calitatea filmelor înscrise an de an în fiecare dintre secţiunile competiţionale au consolidat, identitatea brandului, transformându-l, în timp, într-o voce a comunităţii. Astăzi, Anim’est devine Animest, iar mascota festivalului (o oiţă, n.r.) ajunge să se identifice cu fiecare dintre spectatorii care au crezut în ea, relansând, într-o nouă formulă, apelul la unitate, curaj şi libertate de exprimare artistică”, spun organizatorii.

„Consumatorii de animaţie sunt tineri la trup şi suflet, şi preferă forme diferite de expresie. Astfel, aceştia refuză categoric convenţionalul şi aderă la orice formă de nesupunere culturală. Animest e cel mai important festival de animaţie din regiune, iar în 2019 îşi propune să fie ecoul unei comunităţi active, care se implică in viaţa cetăţii. 2019 e anul în care oile îşi recâştigă teritoriul”, subliniază directorul creativ Marius Roşu, care semnează conceptul campaniei de imagine Animest.14.

Anul acesta, pentru Trofeul Animest acordat celui mai bun lungmetraj de animaţie concurează „Away”, de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de 25 de ani. Comparat de criticii europeni cu filmele celebrului Hayao Miyazaki şi distins cu premiul Contrechamp la Annecy, filmul depăşeşte graniţele cinematografiei invitând publicul într-o aventură feerică, pe o insulă populată de personaje fantastice.

Tot de la Annecy, unde a fost recompensat cu premiul juriului, vine şi „Bunuel in the Labyrinth of the Turtle”, de Salvador Simó, film care forţează, la rândul său, limitele convenţionalului, inspirându-se din povestea vizionarului Luis Buñuel. Un fragment preţios de istorie a cinematografiei, scenariul urmăreşte procesul anevoios de producţie al scurtmetrajului „Las Hurdes/ Land Without Beard”, film interzis pe vremea aceea de regimul spaniol, reprezentând anii de aur ai suprarealismului în cinema.

Un film despre anarhie, revoluţie şi nesupunere, „Black is Beltza”, proiectat în premieră la San Sebastián, invită publicul în miezul unei aventuri cu spioni şi implicaţii politice, în 2D. Acţiunea filmului regizat de Fermín Muguruza se petrece în 1965, în toiul Războiului Rece, şi urmăreşte o serie de evenimente ce vor schimba cursul istoriei, pornind de la discriminarea rasială.

„Fritzi – a revolutionary tale”, de Matthias Bruhn şi Ralf Kukula, se inspiră dintr-o perioadă recentă, propunând o călătorie nostalgică spre sfârşitul anilor ’80, pe vremea când Zidul Berlinului începea să se clatine. Povestea este prezentară prin ochii unui copil, determinat să-şi regăsească cea mai bună prietenă.

Singurul film non-european din competiţia de lungmetraj Animest, „Ville Neuve”, de Félix Dufour-Laperrière, este o producţie canadiană inspirată de mişcările politice şi sociale născute odată cu declaraţia de independenţă a Québec-ului. Filmul a avut premiera internaţională la Veneţia, unde a impresionat printr-o poveste de iubire pe cale să se destrame pentru a doua oară, după ce protagoniştii îşi unesc forţele în toiul referendumului.

„Anul acesta, în selecţia Animest, am pus accentul pe filmele care spun poveşti inedite, cu un mesaj puternic, susţinute de o redare vizuală sau de o animaţie inteligentă şi ambiţioasă a acestora, lucru valabil atât în competiţia de lungmetraj, cât şi în cea de scurtmetraj. Filmele pe care le propunem spectatorilor la această ediţie aduc diversitatea si spectacolul de care cred că este nevoie în distribuţia de film din România”, subliniază Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie.

În ceea ce priveşte competiţia de scurtmetraj, distribuită şi în acest an în opt calupuri, diversitatea şi spectaculosul îşi spun din nou cuvântul, fie că este vorba despre filmele scurte înscrise de cineaşti profesionişti, fie de poveşti create de studenţi. 92 de scurtmetraje vor concura pentru trofeul Animest 2019, alese din cele 1.230 de titluri înscrise la această ediţie.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie, la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, Kube by Musette şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia Animest.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase