Home » Cultură » Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente

Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente

Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente
Publicat: 11.01.2020
Prima farmacie de poezie din lume, unde sunt prescrise versuri în loc de medicamente a fost deschisă la finalul anului 2019 de poeta Deborah Alma, la Shropshire, în Bishops Castle.

Majoritatea celor care trec pragul primei farmacii de poezie din lume caută să scape de stresul şi suprasolicitările specifice vieţii de azi, potrivit Sky News. Poeta Deborah Alma este cea care a avut ideea prăvăliei inedite.

Poeta a decis să aranjeze cărţile în magazin în funcţie de ”stare”, considerând că poezia poate să ajute în condiţiile în care cititorul ar suferi de probleme emoţionale, de la epuizare, la stres şi dezamăgiri afective.

Poeta organizează şi ateliere şi ”consultaţii” de poezie, o cameră fiind amenajată special pentru a diagnostica ”pacienţii”. Poeta foloseşte o listă de întrebări pe baza cărora poate să ”prescrie” un poem ales cu atenţie.

”Dacă e vorba de un talent în ceea ce fac, atunci acesta priveşte alegerea poemului potrivit pentru fiecare persoană după ce reuşesc să aflu câte ceva despre ei pe baza discuţiei”, a arătat poeta.

”Când ofer cuiva un poem, devine poemul persoanei respectivă, îl deţin – îl pot pune pe uşa de la frigider, pot să fie liniştitor, reconfortant, înăţător, o mulţime de lucruri”, a spus Alma.

Poeta a muncit pentru ani buni cu pacienţi afectaţi de demenţă şi spune că a văzut ”cum poate poezia să schimbe starea cuiva şi în ce fel se aşteaptă oamenii să fie ascultaţi cu atenţie, cu atâta atenţie încât să poţi scrie tot ce ţi se spune şi să preţuieşti ce auzi”. Într-un ”moment nebun” a găsit o ambulanţă care era de vânzare şi a cumpărat-o pentru a străbate ţara şi pentru a împărţi versuri din portbagajul maşinii, potrivit Mediafax.

Deborah Alma consideră că o arta ”poate face multe lucruri, poate fi o legătura strânsă cu o persoană care a trecut prin aceleaşi probleme cu tine dar le-a depăşit şi le-a procesat, poate să fie o rugăciune, poate să fie un blestem sau un talisman”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţi un raport potrivit căruia există tot mai multe argumente privind beneficiile pe care arta şi activităţile legate de domeniu le aduce sănătăţii. Un rezumat al raportului poate fi consultat aici.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase