Home » Cultură » 20 cărţi de citit în 2020 recomandate de redacţia descopera.ro

20 cărţi de citit în 2020 recomandate de redacţia descopera.ro

20 cărţi de citit în 2020 recomandate de redacţia descopera.ro
Publicat: 19.01.2020
Ce poate fi mai frumos decât să te cufunzi în lumea magică a cărţilor, să scapi astfel de stresul zilnic şi să te relaxezi?

Cărţile sunt cea mai bună modalitate de a-ţi îmbunătăţi activitatea cognitivă, de a combate semnele de îmbătrânire prematură a creierului, de a afla noi lucruri şi a-ţi îmbogăţi astfel cunoştiinţele.

Descopera.ro îţi recomandă 20 cărţi, multe din ştiinţă şi istorie, pe care le poţi citi în cursul anului 2020. Nu toate sunt ultime apariţii, însă îţi vor da de gândit, îţi vor răspunde la o serie de curiozităţi şi te vor învăţa noi lucruri. Rămâne să stabileşti tu ordinea în care le vei citi şi câte vei alege dintre ele.

Lista cărţilor pe care le poţi citi în 2020: 

„Anxietatea”, de Scott Stossel (editura Humanitas)

Jurnalistul şi autorul american Scott Stossel abordează anxietatea, condiţia pe care o resimt mulţi oameni, pornind  de la propria sa luptă pentru căutarea liniştii interioare. Cartea sa este o lungă istorie medicală, culturală, filozofică şi socială, de la Galen şi Hipocrate, trecând prin Robert Burton şi Kierkegaard, Darwin, William James şi Freud, până în prezent. Stossel oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum şi o galerie (autoironică şi savuroasă) de portrete de familie.

„România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie”, de Oliver Jens Schmitt (editura Humanitas)

Autorul este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena şi afirmă că a scris această carte „cu simpatie şi respect faţă de acei oameni care, în ultima sută de ani, au încercat să construiască, în condiţii grele, ceea ce, după părerea mea, merită România să fie: o ţară normală, nu un caz special, nici în bine, nici în rău, ci un stat de drept, democratic, în Europa”.

„X-Cyber: Viitorul începe azi”, Marc Goodman (editura RAO)

Cartea a fost bestseller „New York Times”, „Wall Street Journal” si „USA Today”, fiind scrisă de un specialist de marcă în domeniul securităţii globale. Marc Goodman introduce cititorii în lumea digitală subterană, pentru a le dezvălui modurile în care acţionează hackerii asupra publicului, dar şi asupra corporaţiilor.

„Geniul din noi”, de David Adam (editura RAO)

Autor al bestsellerului „The Man Who Couldn’t Stop” şi redactor al revistei Nature, dr. David Adam explorează în această carte ultimele descoperiri din neuroştiinţă în legătură cu subiectul îmbunătăţirii sau ameliorării cognitive, al cărei scop este să schimbe modul în care funcţionează creierul şi mintea pentru a le face să funcţioneze mai bine şi mai rapid. După ce poartă cititorul într-un tur fascinant al istoriei cunoaşterii ştiinţifice cu privire la creier, autorul porneşte el însuşi într-o călătorie de descoperire a posibilităţilor oferite de îmbunătăţirea cognitivă, devenind cobai voluntar pentru aşa-zise droguri inteligente şi stimularea electrică a creierului pentru a-şi îmbunătăţi scorul IQ şi a intra în MENSA.

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari (editura Polirom)

Cartea a fost publicată iniţial în Israel, în 2011, însă a devenit foarte repede bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.

Acum 100.000 de ani, pe Pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? În această carte, Yuval Noah Harari (doctorand în istorie la Universitatea Oxford şi profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim) îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine.

„Carol al II – lea”, de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei (Editura Curtea Veche)

Este o carte despre un prinţ sclipitor, devenit un rege controversat. Potrivit autorilor, Carol al II-lea a fost, într-un sens, un Rege tragic. Fire extrem de inteligentă, dar rebelă (lucru periculos pentru un monarh), acesta a făcut şi multe greşeli în plan personal, dovedind, pentru încă o dată, că şi regii sunt oameni ca toţi muritorii şi că pot fi doborâţi de pasiuni.

„Cosmosapiens. Evoluţia omului de la originile universului”, de John Hands (editura Humanitas)

Profesor de chimie la unele dintre cele mai mari universităţi din SUA şi Marea Britanie şi un apreciat autor şi romancier la nivel internaţional, John Hands face în „Cosmosapiens” cea mai mai cuprinzătoare analiză a ideilor ştiinţifice actuale, de la inflaţia cosmică, energia întunecată şi formarea Pământului până la apariţia vieţii, dezvoltarea cooperării şi manifestările conştiinţei.

„Pământul nelocuibil”, de David Wallace-Wells (editura Litera)

O carte care punctează una dintre cele mai acute probleme ale omenirii şi urmările ei: încălzirea globală. Dacă planeta a fost adusă în pragul catastrofei climatice în timpul unei singure generaţii, responsabilitatea de a evita dezastrul aparţine tot unei singure generaţii. Ştim cu toţii că este vorba de generaţia noastră. Şi totuşi cum va araăta Pământul nelocuibil?

„Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett (editura RAO)

Cartea urmăreşte povestea Evei Schloss, începând cu anii de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial, continuând cu supravieţuirea la Auschwitz şi, mai târziu, cu activitatea ei la Fundaţia „Anne Frank“. Eva s-a împrietenit cu Anne înainte de război, în Amsterdam, şi a reuşit să supravieţuiască războiului, spre deosebire de prietena ei. Eva  avea să fie, însă, legată pentru tot restul vieţii de ea, deoarece mama ei s-a căsătorit cu tatăl Annei.

„Istoria megalomaniei”, de Pedro Arturo Aguirre (editura Nemira)

Istoricul şi profesorul Pedro Arturo Aguirre ne prezintă cu mult umor faptele şi vorbele măreţe „pregătite“ de-a lungul istoriei de minţile cuprinse de febra cultului personalităţii. Printre multele personalităţi din carte care pot fi obiect de studiu se numără Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen sau Ceauşescu.

„Împăratul tuturor bolilor”, de Siddhartha Mukherjee (editura All)

Siddhartha Mukherjee, profesor la Universitatea Columbia, specialist în oncologie medicală şi cercetător, prezintă o biografie a cancerului, excepţională şi profund umană,  de la primele sale atestări documentare, cu mii de ani în urmă, până la bătăliile eroice ale secolului XX, menite să-l trateze, să-l stăpânească şi să-l cucerească printr-o nouă şi deplină înţelegere a esenţei sale.

„O călătorie prin univers. Astrofizica povestită”, de Cristian Presură (editura Humanitas)

Aceasta este a doua carte scrisă de fizicianul român Cristian Presură, după „ Fizica povestită”, care este destinată copiilor şi adolescenţilor pasionaţi de spaţiul cosmic. Însoţită de minunatele ilustraţii ale Anei Alfianu, cartea spune povestea universului şi a oamenilor care au visat dintotdeauna să-i descifreze tainele.

„Dumnezeu, universul şi viaţa”, de Gelu  Bourceanu (editura Polirom)

Cunoscutul chimist şi om de ştiinţă Gelu Bourceanu abordează în prima parte a acestei cărţi chestiunile legate de naşterea şi evoluţia universului prin prisma rezultatelor obţinute de fizică, cosmologie şi astrofizică, răspunzând în cea de-a doua la întrebări privind viaţa pe Pământ. Cercetând perspectivele ştiinţei, ale gândirii filosofice şi ale religiei asupra acestor probleme fundamentale, autorul este convins că cititorul va înţelege că ele pot converge.

„Inteligenţa emoţională”, de Daniel Goleman (Editura Curtea Veche)

Autorul şi jurnalistul de ştiinţă abordează tema inteligenţei emoţionale (EQ) care a devenit deja criteriu de angajare sau de promovare în carieră şi care se studiază în centre ce cercetare şi se predă în şcoli şi în universităţi.

„Leonardo da Vinci. Biografia unui geniu”, de Michael White (editura Litera)

Cartea prezintă, într-o perspectivă nouă, activitatea şi detaliile mai puţin cunoscute din viaţa mareului Leonardo da Vinci, omul universal al Renaşterii. Sunt analizate preocupările sale ştiinţifice, de la arhitectură, anatomie, inginerie militară şi civilă până la optică şi astronomie, dar şi aspectele vieţii personale, precum copilaria nefericită, homosexualitatea asumată, relaţia cu importanţi mecena ai epocii (Lorenzo Magnificul, Ludovico Sforza, Cesare Borgia), dar şi rivalitatea cu Michelangelo.

„Dosar permanent”, de Edward Snowden (editura Nemira)

După şase ani de când a şocat lumea întreagă cu ruptura de sistemul american de informaţii şi dezvăluirea faptului că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail, celebrul Edward Snowden îşi spune povestea pentru prima dată.

„Viitorul războiului”, de Lawrence Freedman (editura Litera)

În această carte, Lawrence Freedman, istoric militar, profesor şi consultant politic, câştigător a numeroase premii, oferă istoria completă a războiului, sub toate formele şi cu toate implicaţiile sale, arătând ce a impulsionat şi continuă să impulsioneze această formă umană unică de violenţă politică.

„Epoca întunecării. Cum a distrus creştinismul lumea clasică”, de Catherine Nixey (editura Humanitas)

Născută într-o familie de foşti monahi, fosta profesoară de limbi clasice Catherine Nixey poartă citititorul într-o călătorie de jur împrejurul Mediteranei, de la Roma la Alexandria şi din deşerturile Siriei până la Atena, demontând tradiţionalele poveşti care îi prezintă pe creştini drept victime ale persecuţiilor păgâne. Punctează o serie de ipostaze mai puţin cunoscute ale primelor secole de creştinism: mutilarea statuilor, arderea marilor biblioteci, dărâmarea Templului lui Serapis din Alexandria, distrugerea Palmyrei, uciderea cu sălbăticie a Hypatiei, actele de vandalism ale monahilor creştini, controlul totalitar asupra vieţii private, interzicerea filozofiei, misoginia, intoleranţa şi ura faţă de ceilalţi.

„1989 Principiul Dominoului”, de Dumitru Preda şi Mihai Retegan (editura RAO)

Istoricul Mihai Retegan şi diplomatul Dumitru Preda abordează în această carte criza finală a regimurilor comuniste din Europa, scoţând la lumină izvoarele care evidenţiază cauzele profunde şi mecanismele producerii unor veritabile reacţii social-politice în lanţ, inclusiv a stimulilor acestora.

„Misiuni la limita imposibilului”, de Michael Bar-Zohar şi Nissim Mishal (editura Litera)

Este o lectură importantă pentru oricine este interesat de înţelegerea modului în care misiunile cruciale ale Mossadului, forţele speciale israeliene, au conturat Israelul şi lumea, în ansamblul ei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

5 Beneficii ale cititului 

9 din 10 români nu pot citi poezia asta fără greşeală! Tu poţi?

De ce ar trebui să-i citeşti copilului poveşti

Ce se întâmplă în creierul tău când citeşti un roman?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase