Home » Cultură » Scrisorile de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi fotografei Florence Meyer

Scrisorile de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi fotografei Florence Meyer

Scrisorile de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi fotografei Florence Meyer
Publicat: 23.02.2020
Corespondenţa dintre Constantin Brâncuşi şi una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, va fi scoasă la licitaţie pe 4 martie, în Bucureşti.

Cele 15 scrisori de dragoste expediate de Brâncuşi au fost scrise pe parcursul a două decenii şi fiecare are un preţ de pornire de 1.000 de euro.

Licitaţia Colecţia de Hârtii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde hărţi, manuscrise vechi, carte bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a unor autori ca Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade.

Licitaţia „O poveste de dragoste. Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte Hârtii Importante din Colecţia unui Scriitor” va avea loc pe 4 martie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, potrivit unui comunicat al casei Artmark.

Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuşi (1876 – 1957) şi Florence Meyer (1911 – 1962) au fost redactate de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenţei de vârstă dintre cei doi.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete actorilor şi artiştilor vremii. Apropiată şi protejată a lui Man Ray, s-a căsătorit cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Alfred Hitchcook.

Preţul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuşi – şi semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice – va fi de 1.000 de euro.

Specialiştii apreciază că datorită conţinutului acestora, descriptiv de viaţă personală, iar nu documentare pentru procesul de creaţie al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul naţional cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituţiile muzeale să participe la achiziţionarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncuşolog internaţional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoţiei, Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, al Academiei de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

Licitaţia Colecţiei de Hârtii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde şi o selecţie de valoroase hărţi vechi, pictate ori acuarelate, despre Dacia, Transilvania, România şi spaţiul românesc prin excelenţă, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade.

Sunt puse în vânzare prin licitaţie şi cărţi clasate în patrimoniul naţional cultural, precum cele două provenind din fosta colecţie a diplomatului transilvănean Vasile Stoica (parţial expusă, în anii recenţi, la Muzeul Satului din Bucureşti, la Muzeul Naţional Brukethal din Sibiu şi la Muzeul Ţării Făgăraşului), retrocedată în 2009 de Muzeul Naţional de Artă al României familiei colecţionarului, anume «Antichităţile Pompeiului» de la 1804, respectiv «Teatrul din Ercolano» de la 1783, conţinând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.

Totodată, „Operele lui Philon Evreul” de Pierre Bellief, din 1588 (având un preţ de pornire de 600 de euro), „Eroinele Antichităţii” de Ovidiu, din 1552, provenind din colecţia Mihai Beniuc (având un preţ de pornire de doar 500 de euro), şi post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară (pornind de la preţul de pornire de 1.200 de euro), reprezintă câteva dintre bunurile culturale puse în licitaţie, cu valoare istorico-documentară semnificativă, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural naţional.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase