Home » Cultură » Cea mai mare colecție semnată de pictorul suprarealist Victor Brauner, scoasă la vânzare

Cea mai mare colecție semnată de pictorul suprarealist Victor Brauner, scoasă la vânzare

Publicat: 21.06.2020

Cea mai mare colecție semnată Victor Brauner, pictor suprarealist originar din Piatra Neamț, va fi scoasă la vânzare prin licitație săptămâna viitoare. Cea mai importantă operă – „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” – e estimată la 100.000-200.000 euro.

Lucrările semnate de Victor Brauner, pictorul suprarealist, originar din Piatra-Neamț, Victor Brauner, nelipsite din marile colecții muzeale de artă de avangardă, sunt achiziționate pe piața internațională de artă cu valori record, de sute de mii de euro, Victor Brauner fiind pictorul român (necontemporan) ce atinge în străinătate cele mai înalte valori de tranzacționare, transmite Artmark.

Astfel, lucrarea „Cazul straniu al domnului K” a fost adjudecată la Paris în 2003 pentru 700.000 de euro, iar pictura „Ultra-albastru biosensibil” a fost adjudecată în 2008, tot la Paris cu 550.040 de euro.

Cea mai mare colecție semnată de pictorul suprarealist Victor Brauner

Pictura reprezentând pe „Geo Bogza arătând capului său peisajului cu sonde” este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în mâini private în România, aparținând perioadei suprarealiste românești, ce a durat până în 1930, anul emigrării sale la Paris – unde se consacră, curând, drept unul dintre cei mai importanți suprarealiști europeni.

Prețul de pornire în licitație este de 90.000 euro, iar estimarea de piață este de 100.000-200.000 euro.

Geo Bogza arătând capului său peisajului cu sonde

Capodopera iese la vânzare prin licitație săptămâna viitoare, joi 25 iunie, laolaltă cu încă 30 de lucrări de Victor Brauner, realizate în diverse tehnici, de la acuarelă la afiș la colaj la gravură, în cadrul uneia dintre cele mai valoroase colecții private de avangardă românească formate – și încă rămase – în România, informează Mediafax.

Între cele aproximativ 300 de piese din Licitația unei Colecții de Avangardă se regăsesc și fotografii de epocă ale lui Brâncuși, din colecția criticului de artă Barbu Brezianu sau apariții fotografice inedite ale artistului Jean-Michel Basquiat, lucrări semnate de Andy Warhol, afișele orifinale ale unor turnee Rolling Stones sau Beatles, dar și instantanee ale altor evenimente istorice și personalități celebre.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase