Home » Cultură » Fabricus, instrumentul lansat de Google pentru descifrarea hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning

Fabricus, instrumentul lansat de Google pentru descifrarea hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning

Fabricus, instrumentul lansat de Google pentru descifrarea hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning
Hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat.
Publicat: 16.07.2020

Google a lansat Fabricius, un instrument de descifrare a hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning. Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate.

Cu peste 200 de ani în urmă, pe 15 iulie 1799, soldaţii lui Napoleon descopereau întâmplător într-un zid dintr-o construcţie fortificată din oraşul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripţionat un text în trei limbi şi sisteme de scriere antice diferite: hieroglife, greacă și demotică (o formă de scriere în limba egipteană).

Astfel, Piatra din Rosetta i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichităţii: misterul hieroglifelor egiptene.

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat.

Un model de învățare automată care să poată „înțelege” ce reprezintă o hieroglifă

Începând de miercuri, însă, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor.

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital – lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning).

Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată „înțelege” ce reprezintă o hieroglifă.

În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase