Home » Cultură » Sfaturi pentru amenajarea și întreținerea unei biblioteci

Sfaturi pentru amenajarea și întreținerea unei biblioteci

Sfaturi pentru amenajarea și întreținerea unei biblioteci
Publicat: 02.12.2020

Dacă sunteți unul dintre acei oameni pasionați de lectură sau unul dintre cei care au un hobby să colecționeze cărți, cel mai probabil doriți să aveți un loc unde să le expuneți și care să le mențină în stare bună, din punct de vedere estetic.

Și ce loc mai bun decât o bibliotecă, obiectul de mobilier care nu are voie să lipsească din casa niciunui amant al lecturii și niciunui prieten al cărților.

Nu e suficient, însă, să ai o bibliotecă, în care să îngrămădești cărțile și după care să uiți complet de ele. De aceea, vă vom oferi câteva sfaturi de îngrijire a unei biblioteci, pentru ca volumele găzduite de aceasta să dureze cât mai mult timp, în condiții cât mai bune.

1. Amplasarea pe rafturi:

Trebuie să ne gândim la modul în care dorim să organizăm cărțile, fie după culoare, ordine alfabetică, gen sau autor. Trebuie să vă gândiți cât de recurent mergeți la ele pentru a găsi o formă ideală de aranjare. Puteți, de asemenea, să le puneți ca nume într-un tip de catalog, dacă sunt prea multe, sau să plasați mici semne pe raft cu informații referitoare la cărți și secțiuni.

Biblioteci – oferte eMAG

O altă opțiune este să aveți mai multe biblioteci mici și să le așezați pe teme în diferite părți ale casei, fie în camera de joacă a copilului, dacă e vorba de cărți de povești, science fiction sau romane în sufragerie și cele legate de știință în birou.

În bucătărie, puteți avea o mică bibliotecă în care să amplasați cărțile de rețete de gătit etc.

2. Curățarea, întreținerea și aerisirea:

Aceste rafturi ale bibliotecii trebuie să fie departe de lumina directă a soarelui, deoarece tind să se decoloreze în timp și praful trebuie îndepărtat, la fel și eventualele insecte din mobilierul bibliotecii sau pânzele de păianjen din când în când. Este de asemenea important să încercați să amplasați biblioteca într-un loc răcoros, dar evitați pereți umezi și cei aflați în zone de gătit în interior, pentru că mirosurile și fumul se pot impregna în cărți.

3. Cărți împrumutate:

Dacă sunteți unul dintre cei care împrumutați cărți sau aveți cărți împrumutate, este bine să păstrați o agendă sau un control al acestora, fie că lăsați o zonă pe raft doar pentru cărțile împrumutate sau un mic afiș pe perete cu un pix atârnat, pentru a ține o evidență clară a acestora. Deși există un proverb care spune: „Prost e cel care împrumută o carte și prost e și cel care o returnează”.

4. Design și dimensiuni:

Dacă mobilierul pentru bibliotecă este foarte înalt, este indicat să lăsați un spațiu suficient în față pentru a putea amplasa ceva care să vă ajute să ajungeți la cele cel mai de sus.

Dacă aveți o casă cu un tavan foarte înalt, dar nu există prea mult spațiu în ea pentru un raft larg, puteți așeza rafturile în partea superioară a pereților, ca un mobilier suspendat, mobila moderna, și să folosiți o scară pentru a ajunge la volumele de pe rafturi.

O altă opțiune cu mobilierul pentru bibliotecă este să le așezați orizontal, sub o fereastră sau în partea de jos a biroului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase