Home » Cultură » Număr record de icoane scoase la licitație, printre care și icoane din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu

Număr record de icoane scoase la licitație, printre care și icoane din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu

Număr record de icoane scoase la licitație, printre care și icoane din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu
Icoană pe glajă, ”Sfântul Nicolae”. Sursa foto: Artmark
Publicat: 07.12.2020

O colecție uriașă de icoane pe sticlă este scoasă la licitație în pragul sărbătorilor creștine de iarnă. Se va licita și o selecție de icoane ce provin din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu.

Casa de licitații A10 by Artmark scoate la licitație un număr record de obiecte de cult vechi – aproape 200 de loturi -, apariții rare în piața bunurilor simbolice, provenite din colecții private prestigioase.

Licitația de Crăciun – Artă Sacră va avea loc miercuri, 9 decembrie, ora 18:30, pe platforma Artmark LIVE.

Icoane din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu

Se va licita și o selecție de icoane ce provin din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației române și mondiale.

„Admirabilă apariție este icoana , realizată de zugravul legendar din Țara Făgărașului, Ioan Pop, cu foiță de aur pe glajă, care pleacă de la un preț de pornire de 350 de euro”, transmite Artmark.

De asemenea, creație a aceluiași celebru artist iconar, Ioan Pop, este și icoana „Maica Domnului cu Pruncul”, având un preț de pornire de 250 de euro.

Una dintre cele mai importante teme creștine

Ambele icoane sunt realizate cu aproximativ jumătate de secol înainte ca Vlaicu să efectueze, cu modelele sale de avion Vlaicu I și Vlaicu II, construite cu mâna sa, primele zboruri europene din 1910-1912. În septembrie 1913, după ce folosise avionul Vlaicu II pentru zboruri de recunoaștere în Bulgaria în timpul celui de-al doilea război balcanic (devine astfel și primul pilot militar din România), în timpul unui zbor de traversare a Carpaților, legendarul pilot se prăbușește, în apropiere de Câmpina, se pare că din pricina unui atac de cord, la vârsta de 31 de ani. Tocmai începuse construirea modelului Vlaicu III, integral din metal, practic primul avion din metal din lume, potrivit Mediafax.

Se vor licita și câteva icoane-eveniment pe lemn, precum icoana împărătească pe lemn sculptat ”Sfântul Nicolae făcătorul de minuni”, o piesă foarte rară realizată la sfârșitul secolului XVII, dar și icoana pe lemn ”Maica Domnului cu Pruncul pe tron”, care au un preț de pornire de 2.000 de euro, fiecare.

Una dintre cele mai importante teme creștine – Nașterea Domnului, se regăsește în icoana pe lemn realizată în a doua jumătate a sec. XVII. Piesa de colecție, care poate reprezenta un cadou deosebit în pragul sărbătorilor de iarnă, are un preț de pornire de 1.400 de euro.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase