Home » Cultură » Geta Brătescu, una dintre marile artiste plastice ale României

Geta Brătescu, una dintre marile artiste plastice ale României

Geta Brătescu, una dintre marile artiste plastice ale României
Publicat: 04.05.2021

Geta Brătescu a fost una dintre marile reprezentante ale artei plastice din România. Google o omagiază astăzi cu un doodle special.

Geta Brătescu s-a născut la 4 mai 1926 în Ploiești. A studiat la Facultatea de Litere a Universității București, între 1945 – 1949, avându-i ca profesori pe George Călinescu și Tudor Vianu.

În 1945 a început să studeze și la Academia de Arte Frumoase, avându-l ca îndrumător pe Camil Ressu, însă a fost nevoită să renunțe din cauza cenzurii comuniste. Peste ani, între 1969 – 1971, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Artistă plastică, fotografă, eseistă și scriitoare, a fost considerată una dintre cele mai semnificative personalităţi în arta contemporană est-europeană.

Cu o carieră impresionantă de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor în întreaga lume.

Opera sa artistică a inclus lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte.

Lucrările Getei Brătescu, expuse în galerii impresionante

Lucrările ei au fost expuse la Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, MOMA New York şi Muzeul Tate din Londra.

În 2017, pavilionul României de la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit proiectul „Apariţii” al artistei Geta Brătescu, a fost unul dintre cele mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în presa internaţională, potrivit Mediafax.

Totodată, o expoziţie a marii artiste a fost organizată în 2017 la Muzeul de Arte Frumoase din Gent, Belgia. Expoziţia „An Atelier of One’s Own” a fost deschisă până la jumătatea lunii ianuarie 2018, aceasta fiind prima retrospectivă din Belgia consacrată ei.

Geta Brătescu a murit la 19 septembrie 2018 la vârsta de 92 de ani, după ce în ianuarie același an fusese decorată de Preşedinţie cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.

La 95 de ani de la nașterea Getei Brătescu, Google o omagiază printr-un doodle special pe una dintre marile personalități ale artei postbelice est-europene.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase