Home » Cultură » Expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouy în România”, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouy în România”, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouy în România”, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi
Publicat: 08.06.2021

Curtea Domnească de la Potlogi găzduiește în perioada 12- 28 iunie 2021, expoziția fotodocumentară „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouÿ în România” realizată de Asociația DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București și Arhivele Naționale ale României.

Expoziția, care include fotografii, schițe și planșe arhitecturale este o invitație la reflecție asupra metodelor restaurării pentru conservarea patrimoniului arhitectural.

Vernisajul care va avea loc Sâmbătă 12 iunie la ora 11:30 și va putea fi urmărit online pe pagina asociației organizatoare este inclus în programul Noptea Muzeelor 2021.

Alegerea Palatului de la Potlogi ca punct de plecare al acestei expoziții nu este întâmplătoare, ne spune Alexandra Brutaru, președinta asociației organizatoare și managerul acestui proiect. „Palatul de la Potlogi” a fost subiectul a două ample proiecte de restaurare, unul realizat în anii 50, celălalt încheiat la finele anului 2015.

André Lecomte du Nouy venea des în România

Născut şi format profesional la Paris, Lecomte du Noüy venea în România în 1875 la invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc – cea mai importantă personalitate din domeniul restaurării monumentelor istorice din Franţa, pentru restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Lecomte du Noüy a lucrat în România până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un serviciu special de restaurări.

Criticat şi apreciat în acelaşi timp de contemporanii săi, Lecomte du Noüy a condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), reconstruirea, urmând în mare măsură originalul, a bisericii de la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), reclădirea bisericilor Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi a Mitropoliei din Târgovişte (1884-1914), ambele finalizate şi resfinţite în 1933 după moartea arhitectului francez.

Aceste cinci importante monumente medievale fac obiectul expoziției care în toamnă va fi itinerată cu sprijinul partenerilor amintiți si a Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași și Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase