Nietzsche, filosoful care a murit înainte să vadă cu ochii lui acuratețea previziunilor sale

09 09. 2021, 09:06

Friedrich Nietzsche a fost, fără îndoială, un om al secolului al XIX-lea a cărui influență asupra gândirii secolului XX a fost enormă.

Nu atât de mult ce credea Friedrich Nietzsche, cât și ce a văzut că se întâmplă în civilizația europeană, a fost atât de semnificativ în deceniile ce aveau să vină. Nietzsche a văzut o civilizație atât de încrezătoare în forțele proprii în privința științei, tehnologiei, politicii și a economiei încât, pentru aceasta, „Dumnezeu este mort”, iar „acea credință în Dumnezeul creștin a devenit nevrednică de credință”.

Nietzsche a observat tensiuni în curs de dezvoltare, apărute de la cei care au îmbrățișat ideologiile democrației, socialismului sau ale comunismului. Astfel, filosoful a prezis că „vor avea loc războaie așa cum nu au mai fost niciodată pe Pământ”. Moartea sa în Weimar, Germania, la data de 25 august 1900, l-a împiedicat să vadă cu ochii lui acuratețea previziunilor sale.

GALERIE FOTO

Friedrich Nietzsche a fost un filosof german și unul dintre cei mai influenți gânditori moderni. Încercările sale de a demasca motivele care stau la baza religiei, moralei și filosofiei tradiționale occidentale au afectat profund generații întregi de teologi, filosofi, psihologi, poeți, romancieri și dramaturgi.

De ce a fost numele lui Nietzsche asociat cu Hitler și fascismul?

Casa în care a crescut Friedrich Nietzsche era o fortăreață a pietății luterane. Tatăl său, Carl Ludwig Nietzsche, a fost pastor, însă a murit înainte ca Nietzsche să împlinească vârsta de cinci ani. Astfel, Nietzsche și-a petrecut mare parte din copilărie într-o gospodărie formată din cinci femei: mama sa, Franziska, sora lui mai mică, Elisabeth, bunica sa maternă și două mătuși.

Cărarea lui Nietzsche din satul Eze, Franța. Sursa foto: Profimedia

Timp de ani buni după moartea sa, numele lui Nietzsche a fost asociat, în mod eronat, cu Adolf Hitler și fascismul. Sora lui Nietzsche, Elisabeth, i-a schimbat scrierile astfel încât să reflecte propriile idei antisemite și naționaliste. Astfel, criticii au fost induși în eroare de falsurile surorii sale și l-au asociat pe Nietzsche cu naziștii, scrie Britannica.

Friedrich Nietzsche s-a născut în Röcken, în provincia prusacă Saxonia, la data de 15 octombrie 1844. Nietzsche a urmat cursurile universităților din Bonn și Leipzig, concentrându-se pe literatura și limba clasică, iar geniul său i-a adus o catedră la Universitatea din Basel, Elveția. Nietzsche a rămas acolo din 1869 și până în 1879, cu excepția scurtului serviciu militar din timpul războiului franco-prusac.

O perioadă marcată de creativitate profundă

Prima sa lucrare majoră, „Nașterea tragediei” (1872), a fost urmată de „Considerații inactuale” (1873–76), o colecție de eseuri, iar apoi de „Omenesc, prea omenesc: O carte pentru spiritele libere” (1878).

Acuzând o sănătate precară, Nietzsche a părăsit Basel. Așa a început o perioadă marcată de creativitate profundă care s-a sfârșit tragic atunci când boala mintală l-a răpus în 1889. Lucrările sale ulterioare au inclus „Așa grăit-a Zarathustra”, „Dincolo de bine și de rău” (1886), „Genealogia moralei” (1887), „Amurgul idolilor” (1889) și „Anticristul” (1895).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Albert Camus, filosoful născut într-o lume copleșită de războaie și revolte

Cine a fost Confucius, filosoful care credea că educația trebuie continuată pe tot parcursul vieții

Viața lui Socrate, unul dintre fondatorii gândirii și filosofiei occidentale

Moartea filosofului german care a dezvoltat teoria comunistă