Home » Istorie » Cine a fost Confucius, filosoful care credea că educația trebuie continuată pe tot parcursul vieții

Cine a fost Confucius, filosoful care credea că educația trebuie continuată pe tot parcursul vieții

Cine a fost Confucius, filosoful care credea că educația trebuie continuată pe tot parcursul vieții
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.06.2021

Deși detaliile privind viața filosofului chinez Confucius sunt insuficiente, acestea stabilesc un interval de timp și context istoric precis. Confucius s-a născut în cel de-al 22-lea an al domniei Ducelui Xiang of Lu (551 î.Hr.) în apropiere de Qufu, estul Chinei. 

Confucius este cel mai faimos învățător, filosof și teoretician politic al Chinei. Teoriile sale au influențat profund civilizațiile Chinei și a altor țări din Asia de Est. Un text chinezesc antic arăta că înălțimea lui Confucius ar fi fost de 2,89 metri. Deși acel document cel mai probabil a exagerat înălțimea filosofului, nu există nicio îndoială că acesta a avut o statură impresionantă.

Ideea că filosoful s-ar fi născut în cea de-a 27-a zi din a opta lună lunară a fost pusă la îndoială de istorici, însă data de 28 septembrie este încă celebrată în mare parte din Asia de Est ca ziua de naștere a lui Confucius.

Confucius este cel mai bine cunoscut pentru faptul că a fost primul învățător din China care a dorit ca educația să fie accesibilă la scară largă. Mai mult, filosoful a elaborat standarde etice, morale și sociale care au format baza stilului de viață cunoscut drept Confucianism.

Confucius s-a remarcat printr-o dorință puternică de a învăța

Strămoșii lui Confucius au fost cel mai probabil membri ai clasei aristocrate care ajunseseră oameni de rând săraci până la momentul nașterii filosofului. Tatăl său a murit atunci când Confucius avea doar trei ani. Educat mai întâi de mama sa, Confucius s-a remarcat printr-o dorință puternică de a învăța în anii adolescenței.

Confucius era de părere că educația și reflecția duceau la virtute și că cei care aspirau să ordone altora trebuie să cultive disciplina și autoritatea morală în propria persoană. Confucius s-a străduit să urce în rangurile guvernamentale. Însă, filosoful avea tendința să îi jignească pe alții cu personalitatea sa puternică. În cele din urmă, Confucius a fost numit în poziția influentă de ministru al criminalității în statul Lu, dar a căzut în dizgrație din cauza eforturilor sale agresive de reformă.

Credit foto: Profimedia

Confucius a încercat timp de ani buni să reintroducă serviciul public pentru a-l îmbunătăți. Însă, acesta a avut un succes mult mai mare ca învățător. Confucius s-a rupt de tradiție prin faptul că el credea că toate ființele umane ar putea beneficia de pe urma educației. Confucius a fost susținător al educației pe tot parcursul vieții „de dragul sinelui”, adică pentru autocunoaștere și auto-perfecționare. Confucius a avut mulți adepți, care l-au cunoscut drept Kongfuzi. Principiile sale au fost documentate de discipolii săi, iar colecția conceptelor exprimate de filosof este numită Analectele sau Învățăturile lui Confucius, potrivit National Geographic.

Confucius a fost în mare parte ignorat în timpul vieții sale

După cum este precizat în Analecte, Confucius credea că armonia socială poate apărea în mod natural de pe urma ordonării corecte a indivizilor, familia fiind elementul de bază al societății. Confucius considera esențială cultivarea calităților personale precum bunăvoința, reciprocitatea și dragostea pentru părinți. Cu ajutorul acestor calități, indivizii educați și conștiincioși puteau aduce beneficii societății lor.

Totuși, Confucius a fost în mare parte ignorat în timpul vieții sale. Atunci când a murit în 479 î.Hr., filosoful a lăsat în urmă 3.000 de studenți. Aceștia s-au dedicat păstrării și răspândirii principiilor maestrului lor. Învățăturile lui Confucius au fost adoptate cu entuziasm ca ideologie de stat de către dinastia Han în secolul al II-lea î.Hr.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai vechi medicament tradiţional chinez a fost descoperit în celebrul mormânt al Marchizului de Haihun

Un muzeu dedicat lui Confucius va fi inaugurat în 2018 şi va găzdui peste 700 000 de relicve

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

O instalație misterioasă și izolată, cu un hangar imens, a apărut la o bază aeriană din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase