Home » Cultură » Zeița Hera, soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus

Zeița Hera, soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus

Zeița Hera, soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.09.2021

Hera, în religia antică greacă, era fiica titanilor Cronos și Rhea, soție și soră a lui Zeus, precum și regină peste zeii Olimpieni. Romanii o identificau pe Hera cu propria lor zeiță Iuno (sau Iunona).

Hera era venerată în întreaga lume greacă și a jucat un rol important în literatura greacă, apărând cel mai frecvent drept soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus.

Astfel, Hera le „vână” plină de ură pe eroinele care erau iubite de acesta. Încă din cele mai vechi timpuri, Hera era considerată a fi singura soție legală a lui Zeus. În curând, Hera a înlocuit-o pe Dione, care a împărtășit cu Zeus vechiul său oracol la Dodona în Epirus.

Zeița Hera, o matroană maiestuoasă și severă, însă tânără

În general, Hera era venerată în două capacități principale. În primul rând, Hera era venerată ca soție a lui Zeus și regină a cerului, iar în al doilea rând ca zeiță a căsătoriei și a vieții femeilor. A doua sferă a făcut-o în mod firesc protectoarea femeilor în timpul nașterii și a purtat titlul de Illythia, zeița nașterilor (sau „moașa divină), la Árgos și Atena.

Statuia zeiței Hera în centrul Atenei, în spatele său o „superlună sângerie”. Sursa foto: Profimedia

Cu toate acestea, la Árgos și Sámos, Hera era chiar mai mult decât regina cerului și zeița căsătoriei. Hera era protectoarea acelor orașe, fapt ce i-a conferit o poziție corespunzătoare celei a Atenei Pallas la Atena, scrie Britannica.

Animalul deosebit de sacru pentru Hera era vaca. Pasărea sacră a lui Hera a fost mai întâi cucul, iar mai târziu păunul. De asemenea, Hera era reprezentată ca o matroană maiestuoasă și severă, însă tânără.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică

Heracleion, orașul pierdut și redescoperit sub valuri. Cum a dispărut un oraș atât de important

Un templu al zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani, a fost dezgropat în Turcia

Noi descoperiri arheologice confirmă existenţa templului lui Artemis, zeiţa vânătorii în mitologia greacă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase