Home » Cultură » Cea mai valoroasă operă semnată de Ștefan Luchian, scoasă la licitație

Cea mai valoroasă operă semnată de Ștefan Luchian, scoasă la licitație

Cea mai valoroasă operă semnată de Ștefan Luchian, scoasă la licitație
Publicat: 17.10.2021

Lucrarea „Toamna”, operă de mari dimensiuni semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, Ștefan Luchian, este estimată a fi vândută cu 200.000 – 300.000 de euro.

Lucrarea „Toamna” a depășit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească scoasă la licitație în România și este programată să fie vândută în cadrul celui mai însemnat și așteptat eveniment de artă al sezonului – Licitația de Toamnă.

„Toamna”, operă de mari dimensiuni semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, Ștefan Luchian, cu o estimare de 200.000-300.000 de euro, depășește estimarea operei „Țărăncuță odihnindu-se”, semnată de Nicolae Grigorescu, evaluată pentru 150.000-250.000 de euro în 2011.

Lucrarea de dimensiuni monumentale este expusă în sala principală a Palatului Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată gratuit până marți, 26 octombrie, atunci când va avea loc, online pe platforma Artmark Live, Licitația de Toamnă.

Opera realizată de Luchian în 1901, inspirat de grafica în stil Art Nouveau a contemporanului său, artistul francez Georges des Feure, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri, reprezentând alegorii feminine, destinate să decoreze interioarele casei avocatului și omului politic liberal Victor Antonescu, fost ministru de justiție și apoi de finanțe în guvernul Gheorghe Tătărăscu, în colecția căruia rămâne până în 1965.

Ștefan Luchian, pictorul florilor

În prezent, două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, dintre care cel intitulat „Primăvara” este piesa centrală a sălii dedicate începuturilor modernismului românesc, în expunerea permanentă a actualei Galerii Naționale. Câtă vreme cel de-al patrulea panou ilustrat în literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie în vreo colecție anterioară ori ulterioară schimbării de regim din 1989, este considerat pierdut.

O altă operă importantă semnată de pictorul florilor, care va fi scoasă la licitație pe 26 octombrie, este „Crizanteme”, de asemenea o pictură de mari dimensiuni, ce a primit o estimare de 120.000-180.000 de euro. Lucrarea, care până în 1919 a fost în colecția istorică a criticului de artă și prietenul lui Ștefan Luchian, Virgil Cioflec, a trecut ulterior în prestigioasa colecție istorică dr. Iosif Dona, colecție destrămată treptat, prin vânzări private, dar mai ales prin donații constrânse în anii comunismului, către Muzeul Național de Artă.

În completarea seriei inedite, Licitația de Toamnă listează și o a treia lucrare de Ștefan Luchian, de dimensiuni mai modeste, un pastel realizat în timpul șederii la Brebu, intitulat „Casă din Brebu” (având o estimare de 12.000-18.000 de euro).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase