Home » Cultură » Sfântul Valentin. Cine a fost și de ce îl sărbătorim pe 14 februarie?

Sfântul Valentin. Cine a fost și de ce îl sărbătorim pe 14 februarie?

Publicat: 14.02.2022

Sfântul Valentin, sursa de de inspirație pentru sărbătoarea cunoscută acum în toată lumea, ar putea fi, de fapt, două persoane diferite.

Sfântul Valentin, recunoscut oficial de către Biserica Romano-Catolică, este o persoană reală care a decedat în jurul anului 270 d.Hr., scrie History.

Cu toate acestea, identitatea lui reală a început să fie pusă la îndoială începând chiar din anul 496, când Papa Gelasius I a spus despre el că „doar Dumnezeu îi cunoaște faptele”.

O relatare din anii 1400 îl descrie pe Valentin ca fiind un preot dintr-un templu, care a fost decapitat lângă Roma de către împăratul Claudius al II-lea pentru că a ajutat cuplurile creștine să se căsătorească.

12 Sfinți Valentin și un Papă

O altă relatare susține că Valentin a fost episcopul de Terni, martirizat și el de Claudius al II-lea la periferia Romei. Din cauza asemănărilor acestor povești, se crede că ar putea fi vorba de aceeași persoană. Există atât de mult confuzie în jurul identității Sfântului Valentin încât Biserica Catolică a întrerupt venerarea lui liturgică în 1969, deși numele său rămâne pe lista sa de sfinți recunoscuți oficial.

Cel pe care îl sărbătorim de Sfântul Valentin (sau Ziua Îndrăgostiților) este cunoscut oficial drept Sfântul Valentin al Romei, pentru a-l diferenția de ceilalți cel puțin 12 Valentini de pe listă.

Asta deoarece „Valentinus”, de la cuvântul latin pentru demn, rezistent sau puternic, a fost un nume popular între secolele II și VIII d.Hr.; mai mulți martiri au purtat acest nume de-a lungul secolelor. Lista oficială a sfinților romano-catolici cuprinde aproximativ 12 persoane care poartă numele de Valentin sau un derivat al acestuia.

Sfântul Valentin este ocrotitorul apicultorilor, al persoanelor care suferă de epilepsie și nu numai

Cel mai recent Valentin beatificat este Sfântul Valentin Berrio-Ochoa, un spaniol al ordinului dominican care a călătorit în Vietnam, unde a slujit ca episcop până la decapitarea sa, în 1861. Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Berrio-Ochoa în 1988.

A existat chiar și un Papa Valentin, deși se cunosc puține lucruri despre el, cu excepția faptului că a slujit doar 40 de zile, în jurul anului 827 d.Hr.

Oamenii se așteaptă cu siguranță ca sfinții să fie ocupați în viața de apoi. Îndatoririle lor sfinte includ mijlocirea în treburile pământești și primirea cererilor sufletelor vii.

Din acest punct de vedere, Sfântul Valentin are multe responsabilități spirituale. Oamenii se roagă la el să vegheze asupra vieții îndrăgostiților, în primul rând, dar și asupra intervențiilor referitoare la apicultură și epilepsie, precum și la ciumă, leșin și călătorii.

Craniul lui Valentin poate fi văzut la Roma

În mod previzibil, el este, de asemenea, ocrotitorul cuplurilor logodite și al mariajelor fericite. Craniul Sfântului Valentin, împodobit cu flori, este expus în Bazilica Santa Maria, din Cosmedin, Roma.

La începutul anilor 1800, excavarea unei catacombe de lângă Roma a scos la iveală resturi de schelete și alte relicve asociate acum cu Sfântul Valentin.

Conform tradiției, aceste bucăți și părți din trupul sfântului decedat au fost ulterior distribuite raclelor din întreaga lume. Alte bucăți din scheletul Sfântului Valentin sunt expuse în Republica Cehă, Irlanda, Scoția, Anglia și Franța.

Un poet englez ar fi inventat Ziua Îndrăgostiților

Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer și-a luat adesea libertăți în ceea ce privește istoria, plasând personajele sale poetice în contexte istorice fictive pe care le-a prezentat ca fiind reale.

Nu există nicio înregistrare despre sărbătorile romantice de Ziua Îndrăgostiților înainte de o poezie scrisă de Chaucer în jurul anului 1375.

În lucrarea sa „Parliament of Foules”, el leagă o tradiție a iubirii curtenești cu sărbătorirea Sfântului Valentin, o asociere care nu exista înainte ca poemul său să devină cunoscut.

Sfântul Valentin poate fi sărbătorit de mai multe ori pe an

Poezia se referă la 14 februarie ca fiind ziua în care păsările (și oamenii) se adună pentru a-și găsi o pereche. Chaucer este posibil să fi inventat Ziua Îndrăgostiților atunci când a scris: „Acest lucru se întâmplă de ziua Sfântului Valentin/ Când toată suflarea se adună să-și aleagă perechea”.

Datorită abundenței de Sfinți Valentin în lista romano-catolică, poți alege să sărbătorești de mai multe ori în fiecare an. În afară de 14 februarie, îl poți sărbători pe Sfântul Valentin din Viterbo, pe 3 noiembrie. Sau pe Sfântul Valentin din Raetia, pe 7 ianuarie.

Femeile ar putea alege să o onoreze pe Sfânta Valentina, o fecioară martirizată în Palestina pe 25 iulie 308 d.Hr.

Biserica Ortodoxă Răsăriteană îl sărbătorește oficial pe Sfântul Valentin de două ori, o dată ca prezbiter al bisericii, pe 6 iulie, și o dată ca martir, pe 30 iulie.

Vă recomandăm să citiți și:

Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara în urmă cu 105 de ani

Sf. Patrick, personajul legendar care a adus creștinismul în Irlanda

Secretul cumplit al morții lui Beethoven

Papa Francisc, eroul religios îmbrăţişat de cultura pop

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase