Home » Cultură » Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului

Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului

Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.04.2022

Cele cinci manuscrise aparținând scriitorilor Emil Cioran și Mircea Eliade, care au fost achiziționate de către Ministerul Culturii, vor fi expuse începând de astăzi, pentru prima dată, la sediul Bibliotecii Naționale a României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii din Bd. Unirii, nr. 22, în spațiul Atrium (parter), în prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu și a directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

„Cu această ocazie, vom marca Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din România (14 aprilie) și, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea sediului nou al Bibliotecii, din Bd. Unirii, nr. 22”, se arată în comunicat.

Manuscrisele originale cu care publicul se va întâlni pentru prima dată la sunt: „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic, „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”, „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic, „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic și „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Prima achiziție de bunuri culturale mobile după 2008

Expoziția va fi însoțită de un moment artistic, în care actrița Daniela Nane va citi câteva fragmente din opera celor doi scriitori, iar pianistul Andrei Racu de la Teatrul Muzical Ambasadorii va interpreta câteva piese clasice îndrăgite de publicul larg.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Culturii anunța achiziția celor cinci manuscrise, care vor fi date în custodia Bibliotecii Naționale a României. Achiziția celor cinci bunuri culturale mobile este prima realizată după 2008.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase