Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

25 09. 2022, 09:30

Leonardo DiCaprio, pe numele complet Leonardo Wilhelm DiCaprio, (născut pe 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California, S.U.A.), este un actor și producător american care a apărut în anii 1990 ca unul dintre cei mai importanți interpreți de la Hollywood, remarcat pentru portretizările sale de personaje neconvenționale și complexe.

Leonardo DiCaprio a jucat pentru prima dată la vârsta de 5 ani, cântând în emisiunea de televiziune pentru copii „Romper Room” și, în adolescență, a făcut numeroase reclame și filme educaționale.

În 1990 a început să apară într-o serie de emisiuni, printre care „The New Lassie” și „Roseanne”, iar în 1991 a fost repartizat într-un rol recurent din „Growing Pains”. În acel an, DiCaprio și-a făcut debutul pe marele ecran în „Critters 3”, un film de groază cu buget redus.

Cum a devenit celebru Leonardo DiCaprio?

DiCaprio a devenit cunoscut în 1992, când a învins alte 400 de speranțe pentru a juca alături de Robert De Niro în „This Boy’s Life” (1993). DiCaprio a avut parte de critici extraordinare, iar pentru următorul său film, „What’s Eating Gilbert Grape” (1993), a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru portretizarea realistă a unui adolescent cu dizabilități intelectuale, potrivit Britannica.

Au urmat mai multe filme independente, incluzând „The Basketball Diaries” (1995) și „Total Eclipse” (1995), care s-au concentrat pe relația homosexuală a poetului Arthur Rimbaud cu Paul Verlaine.

La mijlocul anilor 1990, DiCaprio a început să atragă un public mai larg cu filme mai populare. El a devenit un „frângător de inimi” după ce a jucat în filmul „Romeo + Julieta” (1996) al lui Baz Luhrmann, o repovestire modernă a poveștii clasice de dragoste scrise de William Shakespeare.

Apariția în filmul „Titanic”

În 1997, DiCaprio a ajuns star internațional odată cu lansarea epicului „Titanic” al lui James Cameron. Aspectul său frumos și portretizarea emoționantă a lui Jack Dawson, un artist fără bani care se îndrăgostește de o pasageră dintr-o clasă socială superioară (interpretată de Kate Winslet), au contribuit pentru a face din Titanic unul dintre filmele cu cele mai mari încasări de până acum.

Deși a fost asaltat cu oferte pentru a apărea în blockbustere și în alte filme populare, DiCaprio a îmbrățișat în schimb roluri care au prezentat personajele complexe care au ajuns să-i definească cariera.

Anii 2000-2008

În 2000, a jucat în „The Beach”, un film întunecat despre căutarea paradisului de către un tânăr călător. Doi ani mai târziu, a apărut în „Gangs of New York”, de Martin Scorsese, o piesă de epocă despre gangsterii din New York City la mijlocul anilor 1800.

În acel an, a jucat alături de Tom Hanks în rolul escroculului Frank Abagnale, Jr., în filmul lui Steven Spielberg „Catch Me If You Can”. Făcând din nou echipă cu Scorsese, Leonardo DiCaprio l-a portretizat pe tânărul Howard Hughes în „The Aviator” (2004), pentru care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Munca ulterioară a lui DiCaprio au inclus o a treia colaborare cu Scorsese, „The Departed” (2006) și „Blood Diamond” (2006). Ambele filme i-au adus lui DiCaprio unele dintre cele mai bune critici ale carierei sale, iar el a câștigat o nominalizare la Oscar pentru portretizarea unui contrabandist de diamante cel de-al doilea film menționat.

În 2008, a jucat rolul unui agent CIA care vânează un terorist în fugă în „Body of Lies”, al lui Ridley Scott. DiCaprio s-a asociat din nou cu Winslet în „Revolutionary Road” (2008), o adaptare a romanului lui Richard Yates, care înfățișează un cuplu tânăr care se luptă să-și concilieze aspirațiile neconvenționale cu o existență înăbușitoare în suburbia anilor 1950.

Rolul extraordinar jucat de Leonardo DiCaprio în „Shutter Island”

Pentru următorul său film, „Shutter Island” (2010), al lui Scorsese, DiCaprio a portretizat un mareșal american chinuit, trimis la un spital pentru nebunii criminali, pentru a investiga dispariția unui deținut.

Ulterior, DiCaprio a jucat rolul unui spion corporativ capabil să se infiltreze în visele oamenilor în thrillerul științifico-fantastic „Inception” (2010) și rolul unui director FBI pe nume J. Edgar Hoover în filmul biografic „J. Edgar” (2011).

În „Django Unchained” (2012), de Quentin Tarantino, DiCaprio a fost un proprietar de plantație lucrată de sclavi în Mississippiul antebelic.

Apoi a apărut într-un alt rol grandios, personajul principal din sclipitoarea adaptare din 2013 a lui Luhrmann după cartea lui F. Scott Fitzgerald „Marele Gatsby”.

Apoi l-a portretizat pe Jordan Belfort, un agent de bursă care a escrocat milioane de la clienții săi, în „The Wolf of Wall Street” (2013), al lui Scorsese; filmul s-a bazat pe memoriile cu același nume ale lui Belfort, publicate în 2007.

Un actor cu numeroase nominalizări la Oscar

Pentru interpretarea sa, Leonardo DiCaprio a primit a patra nominalizare la Oscar. În cele din urmă, a câștigat un Premiu al Academiei pentru munca sa în filmul lui Alejandro González Iñárritu „The Revenant” (2015), în care a întruchipat un vânător de blănuri vătămat, aflat în căutarea răzbunării după ce tovarășii săi l-au ucis pe fiul său și l-au lăsat aproape mort pe vânător în urma atacului unui urs.

Patru ani mai târziu, DiCaprio a revenit pe ecran, jucând în filmul lui Tarantino „Once Upon a Time… in Hollywood”. Filmul, care se concentrează pe un actor distrus (jucat de DiCaprio) și pe cascadorul lui (jucat de Brad Pitt) din Los Angeles, din 1969, a primit ovații în picioare la premiera de la festivalul de film de la Cannes în 2019 și, pentru interpretarea sa, DiCaprio a câștigat mai târziu a șasea nominalizare la Oscar pentru actorie.

El a jucat apoi în „Don’t Look Up” (2021), o dramă în care Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence i-au portretizat pe doi astronomi care încearcă să avertizeze omenirea cu privire la ciocnirea iminentă cu o cometă care va distruge Pământul.

Cauzele susținute de Leonardo DiCaprio

DiCaprio a devenit activ într-o serie de cauze umanitare, în special cele care implică probleme de mediu. În 2000, a găzduit festivitățile Zilei Pământului și l-a intervievat pe președintele SUA Bill Clinton pentru o emisiune de televiziune despre încălzirea globală.

În 2004, DiCaprio s-a alăturat consiliilor de conducere ale Natural Resources Defense Council și Global Green USA. „The 11th Hour”, un documentar despre mediu pe care l-a scris și povestit, a avut premiera la festivalul de film de la Cannes în 2007. Ulterior a produs și povestit „Ice on Fire” (2019), un documentar care ia în considerare posibilitatea inversării schimbărilor climatice.

Vă recomandăm să citiți și:

Agatha Christie, regina romanelor polițiste

Elon Musk, antreprenor genial sau nebun de legat?

Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ”iubirii” sale