Home » Cultură » Oscar Wilde, o personalitate remarcabilă care a sfârșit în dizgrație și sărăcie

Oscar Wilde, o personalitate remarcabilă care a sfârșit în dizgrație și sărăcie

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.09.2021

Poetul și dramaturgul irlandez Oscar Wilde a scris unele dintre cele mai importante comedii din limba engleză, inclusiv Lady Windermere’s Fan (1892) și The Importance of Being Earnest (1895). Wilde mai este cunoscut și pentru singurul său roman, The Picture of Dorian Gray (1891). Wilde a fost un orator remarcabil, însă viața sa s-a sfârșit în dizgrație și sărăcie.

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde s-a născut la data de 16 octombrie 1854 în Dublin, Irlanda. Tatăl său a fost unul dintre cei mai de succes chirurgi ai Irlandei, care a publicat și cărți despre arheologie, folclor și satiristul Jonathan Swift. Mama lui Wilde, care a scris sub pseudonimul Speranza, a fost poet și o autoritate în domeniul folclorului și miturilor celtice. Wilde a urmat cursurile Școlii Regale Portora din Enniskillen, Irlanda (acum Irlanda de Nord), între 1864 și 1871. Apoi, Wilde a primit o serie de burse pentru colegiu.

Oscar Wilde a urmat cursurile Colegiului Trinity din Dublin, din 1871 și până în 1874, iar apoi a studiat la Colegiul Magdalen de la Universitatea Oxford între 1874 și 1878. Înainte de absolvire, Wilde a primit Premiul Newdigate al Universității Oxford pentru poezia Ravenna. Mai târziu, Wilde s-a stabilit la Londra.

Oscar Wilde s-a impus prin inteligența și stilul său flamboaiant

La începutul anilor 1880, Oscar Wilde s-a impus în cercuri sociale și artistice prin inteligența și stilul său flamboaiant. În 1881, Wilde a publicat un volum de poezii inspirat de poeți precum Algernon Swinburne, Dante Gabriel Rossetti și John Keats. Dornic de mai multă recunoaștere, Wilde a acceptat să susțină cursuri în Statele Unite și Canada în 1882.

Sursa foto: Profimedia

Deși presa l-a batjocorit din cauza modului în care alegea să se îmbrace (sacou din catifea, pantaloni scurți și ciorapi negri din mătase), Wilde și-a petrecut anul încurajând americanii să iubească frumosul și arta. Apoi, Wilde s-a întors în Marea Britanie pentru a vorbi despre impresiile făcute despre America, potrivit Britannica.

În 1884, Oscar Wilde s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cuplul având doi fii. Wilde a scris recenzii de carte pentru Pall Mall, iar apoi a editat jurnalul Woman’s World, între 1887 și 1889. Wilde a publicat, de asemenea, The Happy Prince and Other Tales (1888), o alegorie romantică sub forma unui basm.

Acuzat de homosexualitate și arestat pentru indecență

În 1891, Oscar Wilde a început o aventură cu lordul Alfred Douglas, al cărui tată s-a opus violent relației. Tatăl l-a acuzat în mod public pe Wilde de homosexualitate, care era ilegală în acea perioadă în Anglia. Wilde, încurajat chiar de Douglas, l-a dat în judecată pe tatăl lui Douglas pentru calomnie. Cazul a eșuat, iar Wilde a fost arestat pentru „fapte de indecență”. Juriul nu a ajuns la un verdict. La rejudecare, Wilde a fost găsit vinovat și condamnat la data de 25 mai 1895 pentru doi ani de muncă grea. Wilde și-a ispășit mare parte din sentință, timp în care a elaborat o scrisoare pentru Douglas. Wilde îl acuza pe Douglas că i-a încurajat decadența și l-a distras de la munca sa. Scrisoarea a fost publicată în 1905, într-o versiune extrem de editată, sub titlul „De Profundis” (Din Adâncuri).

În mai 1897, Oscar Wilde a fost eliberat din închisoare. Acesta a plecat în Franța, în speranța că își va reînvia cariera de scriitor. În ciuda problemelor constante cu banii, Wilde a rămas optimist. A continuat să-și încânte prietenii și s-a reunit cu Douglas. Wilde a murit subit la data de 30 noiembrie 1900, în Paris, în urma unei otite cauzate de meningită acută.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Scarlett O’Hara, o frumusețe rară care trece prin vremuri de restriște

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase