Fiul marelui scriitor Marin Preda, despre moartea tatălui său: „Și aici începe teoria conspirației”

10 10. 2022, 13:00

This browser does not support the video element.

Alexandru Preda, fiul cel mic al marelui scriitor Marin Preda, a vorbit despre condițiile misterioase în care a murit tatăl său, fiind invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.

„Oficial, am văzut dosarul de la Procuratură. Sunt foarte mult lucruri acolo care nu se leagă și aici Mariana Sipoș a făcut o anchetă mai largă. Sunt foarte multe lucruri care nu se pupă. Sunt declarații care se bat cap în cap, greșeli de urmărire penală, pe care le consider voite”, a declarat Alexandru Preda, în cadrul unui interviu la podcastul Altceva.

„Am povestit unui amic de-al meu care este procuror și mi-a zis Dom’le, nu așa se face. Erau niște pași care trebuiau făcuți în investigația de atunci, care nu au fost făcuți din motive… și aici începe teoria conspirației, de ce există urme pe tâmpla lui dreaptă? De ce a fost mișcat din pat până să vină Procuratura? De ce era cearșaful cu pete roșii? Sunt foarte multe dileme, pe care istoria le va elucida”, a adăugat fiul scriitorului.

„Sunt foarte multe dileme, pe care istoria le va elucida”

Fiul marelui scriitor a fost întrebat, de asemenea, dacă s-a gândit vreodată să înceapă o investigație pe cont propriu asupra morții tatălui său.

„Am încercat, la un moment dat, acum mulți ani de zile, pe urmă am vrut să încep și oficial, să cer redeschiderea cazului. Din ce am înțeles, legal, dacă trece o perioadă mai mare de 25 de ani, nu se mai permite oficial să redeschizi. Off the record, pe marginea subiectului, am mai vorbit cu oameni care au fost implicați în ancheta de atunci și toate evenimentele. Mulți au murit, mulți nu vor să vorbească. [Cu] personajele-cheie nu am reușit să iau legătura. Intuiția îmi spune că ceva s-a întâmplat”, a mai precizat Alexandru Preda.

Marian Preda, un mare opozant al regimului comunist

Marian Preda s-a opus profund regimului comunist, chiar spunându-i la un moment dat dictatorului Nicolae Ceaușescu „dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Preda, mă sinucid”.

„Delirul”, roman în care Mareșalul Ion Antonescu este prezentat într-o manieră pozitivă, dar și „Cel mai iubit dintre pământeni”, nu au fost pe placul comuniștilor. În cel din urmă, Marin Preda relevă ororile regimului comunist din anii 1950, iar romanul nu ar fi ajuns niciodată să fie tipărit dacă nu ar fi apărut chiar la editura marelui scriitor. La scurt timp după publicare, „Cel mai iubit dintre pământeni” a fost retras din toate librăriile și bibliotecile publice și universitare.

În decurs de câteva săptămâni, la data de 16 mai 1980, Marin Preda a fost găsit mort în încăperea sa din vila de creați a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Cauza oficială a decesului a fost stabilită ca fiind „asfixiere mecanică”.

Interviul integral cu fiul lui Marin Preda poate fi urmărit AICI:

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

1948: Anul în care debutează ca scriitor Marin Preda. 32 de ani mai târziu apare romanul care i-a adus moartea – 100 de ani în 100 de momente

Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României

Emil Cioran, filosoful ce trebuie citit în momente de disperare și melancolie