Home » D:News » 1948: Anul în care debutează ca scriitor Marin Preda. 32 de ani mai târziu apare romanul care i-a adus moartea – 100 de ani în 100 de momente

1948: Anul în care debutează ca scriitor Marin Preda. 32 de ani mai târziu apare romanul care i-a adus moartea – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 14.04.2018
În 1948, apare volumul de debut al lui Marin Preda, ''Întâlnirea din pământuri''.
 
 
Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în satul Siliştea-Gumeşti din judeţul Telorman.
 
La 19 ani se angajează corector la ziarul ”Timpul” şi un an mai târziu îşi face debutul literar cu schiţa ”Pârlitu”. Marin Preda a trecut de-a lungul anilor prin redacţiile mai multor ziare. Abia în 1955 a publicat „Moromeţii”, la insistenţele iubitei lui, care a găsit manuscrisul din întâmplare, ascuns într-un sertar.
 
Marian Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist. Preda chiar i-a spus lui Ceauşescu: ”Dacă vreţi să introduceţi realismul socialist, eu, Preda, mă sinucid”.
 
Romanele sale „Delirul”, în care Mareşalul Ion Antonescu este prezentat într-o manieră pozitivă, şi mai ales, “Cel mai iubit dintre pământeni”, nu au fost pe placul comuniştilor. În ultimul, Marin Preda prezintă ororile comunismului din perioada anilor ’50. Romanul nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi apărut chiar la editura condusă chiar de Marin Preda. La scurt timp după publicare, a fost retras însă de pe piaţă. După numai câteva săptămâni, în 16 mai 1980, Marin Preda a fost găsit mort în camera sa din vila de creaţie a scriitorilor din Palatul Mogoşoaia. Cauza oficială a decesului: ”asfixierea mecanică”.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase