Tradiții de Anul Nou. Cum se compară obiceiurile românilor cu alte țări din lume?

31 12. 2022, 09:00

Cele mai comune tradiții de Anul Nou includ petrecerile, feluri de mâncare special pregătite pentru noaptea dintre ani și artificiile.

În multe țări, festivitățile de Anul Nou încep în seara zilei de 31 decembrie, adică Ajunul Anului Nou, și continuă până în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Petrecăreții au grijă să mănânce bucate alese despre care mulți cred că pot aduce noroc în Noul An. Spre exemplu, locuitorii din Spania și alte țări vorbitoare de spaniolă trebui să înfulece 12 boabe de struguri, câte unul pentru fiecare lună din Anul Nou, chiar înainte de miezul nopții.

Masa de Revelion include carne de porc în multe țări

În alte colțuri ale lumii, felurile de mâncare pregătite pentru Revelion includ multe legume, iar oamenii cred că asta le va aduce stabilitate financiară, cum ar fi linte în Italia și fasole neagră în regiunile sudice ale Statelor Unite.

Multe culturi cred că porcii aduc prosperitate, astfel că masa de Revelion include carne de porc în multe țări, cum ar fi Cuba, Austria, Ungaria, Portugalia și chiar România. Suedezii și norvegienii au grijă să nu le lipsească budinca de orez cu migdale ascunse la interior, iar cine le găsește va avea noroc în următoarele 12 luni.

Alte tradiții de Anul Nou sunt artificiile și cântecele prin care oamenii primesc cu brațele deschise Noul An. Multe națiuni vorbitoare de limbă engleză cântă „Auld Lang Syne” la miezul nopții, un cântec nostalgic despre anul tocmai încheiat și optimist față de anul ce tocmai începe.

Babilonienii promiteau să-și plătească datoriile în Anul Nou

Obiceiul de a face planuri pentru Noul An datează de pe vremea babilonienilor antici, care făceau promisiuni astfel încât să le facă pe plac zeilor și să înceapă Anul Nou așa cum trebuie. Se pare că babilonienii promiteau să-și plătească datoriile și să returneze echipamentele agricole împrumutate în anul trecut, arată History.

În Statele Unite ale Americii, cea mai notabilă dintre tradițiile de Anul Nou este mingea care cade la miezul nopții în Times Square din centrul orașului New York. Milioane de oameni din toată lumea urmăresc evenimentul, care are loc în fiecare an din 1907.

Ce tradiții respectă românii de Anul Nou?

Cât despre România, obiceiurile de Anul Nou variază în funcție de regiune, însă avem câteva tradiții pe care le respectăm cu toții, indiferent în ce colț al țării locuim. Spre exemplu, de pe masa de Revelion nu ar trebui să lipsească salata Boeuf.

Mulți români sunt foarte creativi atunci când vine vorba de salata Boeuf și aleg să o decoreze cu „artificii” sau chiar mesaje, folosindu-se de măsline și alte legume versatile. Românii sunt mari iubitori de carne, astfel că friptura de porc este un alt fel de mâncare nelipsit în noaptea dintre ani.

Calendarul cu ceapă și căpățâna de usturoi în buzunar

Alte tradiții notabile ale românilor includ calendarul cu ceapă și sare (prin care putem afla care va fi cea mai ploioasă lună din Anul Nou), Plugușorul care se practică pe 31 decembrie, Sorcova pe 1 ianuarie și nu putem uita de artificiile și gălăgia făcută la miezul nopții pentru a alunga spiritele rele.

Unii români respectă cu strictețe aceste obiceiuri din bătrâni și păstrează în buzunar o căpățână de usturoi pentru a speria spiritele rele. Totodată, românii mai cred că nu este bine să dai bani împrumut pe 31 decembrie și 1 ianuarie, și nici să duci gunoiul, pentru că se presupune că așa îți pierzi norocul. Nu în ultimul rând, un obicei devenit deja omniprezent este păstrarea banilor în buzunar la trecerea dintre ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anul Nou a venit mai devreme pe Marte! Planeta Roșie a intrat în Anul 37

Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?

Cel mai bun an din istoria omenirii pentru explorarea Universului. Imaginile anului 2022!

MESAJE de Anul Nou 2023. Impresionează-ți rudele și prietenii cu cele mai inedite urări