Home » Cultură » Stevie Wonder: „Te-am sunat doar ca să-ți spun că te iubesc”

Stevie Wonder: „Te-am sunat doar ca să-ți spun că te iubesc”

Publicat: 15.03.2023

Stevie Wonder este unul dintre cei mai îndrăgiți și mai influenți artiști ai secolului XX, muzica lui captivând și încântând publicul timp de zeci de ani. În toată cariera sa, Wonder a vândut peste 65 de milioane de albume.

Născut în 1950, Stevie Wonder a crescut în Saginaw, Michigan, încă de foarte timpuriu demonstrând o pasiune evidentă față de muzică, dar și talent.

Stevie Wonder s-a născut orb, venind pe lume cu șase săptămâni mai devreme și suferind de retinopatie pigmentară, un grup de boli oculare care afectează retina, boala determinând retina să răspundă în mod diferit la lumină, declanșând astfel probleme cu vederea. S-a scris că o posibilă cauză a orbirii sale ar fi fost faptul că a primit prea mult oxigen în incubator.

Orb și plin de iubire și de înțelepciune

Dar Stevie nu a văzut un impediment în lipsa vederii, chiar și în perioada copilăriei dovedind o abordare curajoasă și optimistă în ceea ce privea această problemă. Avea cinci ani când i-a spus mamei sale: „Nu îți fă griji că sunt orb, pentru că sunt fericit”.

Întrebat, apoi, de Oprah Winfrey dacă remarca este adevărată, Stevie Wonder a confirmat acest lucru adăugând: „M-a deranjat și afectat faptul că mama plângea tot timpul. În mintea ei, statutul meu de persoană fără vedere era o pedeapsă pe care Dumnezeu i-o dăduse pentru ceva. Asta a crezut.”

Tată abuziv

Dar lipsa vederii lui Stevie nu a fost singura provocare a familiei. Trăind în sărăcie, făceau adesea foamea pentru că nu aveau bani să-și cumpere mâncare și, așa cum spunea mama lui Wonder într-o biografie publicată în 2002, Blind Faith: The Miraculous Journey of Lula Hardaway, Stevie Wonder’s Mother, pe lângă lipsurile din casă, mai exista și problema unui soț și tată ce abuza de alcool și de violență ajungând chiar să o forțeze pe mama lui Stevie să se prostitueze.

În cele din urmă, pentru a scăpa de chinul zilnic la care erau supuși cu toții, mama lui și-a mutat familia la Detroit, unde Wonder, care nu avea nici 10 ani, a învățat singur să cânte la tot felul de instrumente (pian, armonică și tobe). Multi talentatul copil i-a atras atenția lui Ronnie White din trupa The Miracle, care a facilitat o audiție a lui Stevie cu fondatorul Motown Records, Berry Gordy Jr.

Stevie Wonder avea doar 11 ani când a semnat un contract (primul său contract) cu Motown Records, la scurt timp după această realizare reușind să lanseze pe piață și un album care s-a dovedit a avea un succes neașteptat de mare. Piesele incluse pe acest album erau un mix de soul, funk și jazz. De aici și până la a deveni un adevărat star muzical nu a mai fost decât un mic pas.

Mama a fost cel mai bun profesor al meu, un profesor plin de dragoste, compasiune și lipsit de frică. Dacă dragostea este dulce ca o floare, atunci mama este acea dulce floare a iubirii.

În anii 70, muzica lui Wonder a căpătat valențe mai experimentale, încorporând elemente rock, pop și chiar influențe de muzică clasică, imediat după asta Wonder începând să își scrie propria muzică și să o producă, pentru performanțele sale în domeniu primind ani la rând mai multe premii Grammy. În 1976 (Stevie avea 26 de ani) a reușit un bum pe piața muzicală datorită albumului Songs in the Key of Life care a avut nu doar un succes comercial foarte mare, dar a fost primit extrem de bine și de critici. Songs in the Key of Life a fost vândut în aproape 7 milioane de unități.

În anii 80 și 90, Stevie Wonder a continuat să exploreze genuri muzicale noi și a colaborat cu diverși artiști de primă mână, printre care Paul McCartney, Gary Byrd, Michael Jackson și trupa Eurythmics.

Activist politic și social

De asemenea, de-a lungul vieții, s-a implicat în mai multe acțiuni civice și de activism politic, vorbind deschis despre rasism și sărăcie și consecințele acestor probleme.

A făcut campanie pentru ca ziua de naștere a lui Martin Luther King Jr. să devină sărbătoare națională și, în 1981, i-a compus melodia „Happy birthday to you”, o piesă menită să le reamintească parlamentarilor și alegătorilor americani că ziua lui Dr. Martin Luther King Jr chiar merita aceată onoare.

Wonder a făcut parte din grupul de vedete muzicale implicate în single-ul „We are the World”, una dintre cele mai cunoscute melodii internaționale și unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, cu această piesă artiștii reușind să strângă bani pentru a lupta împotriva foametei din Africa. „We are the world” a fost compusă în 1985 de Michael Jackson și Lionel Richie și a implicat 46 de artiști vocali.

Tot în 1985, Stevie Wonder a primit și Oscarul pentru cea mai bună melodie și cel mai original cântec– „I just called to say I love you” – piesă ce s-a aflat pe coloana sonoră a filmului „The woman in red” (1984). Wonder a dedicat premiul activistului anti-apartheid Nelson Mandela.

Stevie Wonder a fost căsătorit de 4 ori și are 9 copii rezultați din aceste mariaje plus o altă relație.

Viața are înțeles numai când lupți. Triumful sau înfrângerea sunt în mâinile lui Dumnezeu. Haideți, atunci, să sărbătorim lupta.

Surse:

https://www.rollingstone.com/music/music-features/inside-stevie-wonders-epic-magnum-opus-songs-in-the-key-of-life-124478/

https://www.biography.com/news/stevie-wonder-blindness-vision-loss

https://www.forbes.com/sites/adriennegibbs/2023/01/13/stevie-wonders-song-for-dr-martin-luther-king-jr-netted-a-holiday-and-an-american-musical-hit/?sh=1fd22dd22c2e

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un obiect cosmic gigantic produce cea mai joasă notă muzicală din Univers

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

John Lennon, muzicianul care a cerut lumii să dea o șansă păcii

Arseny Avraamov, geniul sovietic al muzicii moderne, uitat de istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase